Zimní radost a velké dobrodružství: Pražská slůňata testovala sníh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zimní radost a velké dobrodružství: Pražská slůňata testovala sníh!

Honičku ve sněhu si Lakuna (vlevo) s Amalee náramně užívají.
Honičku ve sněhu si Lakuna (vlevo) s Amalee náramně užívají. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník, Linh Le Que)

Sněhová pokrývka je velkým dobrodružstvím pro slůňata v Zoo Praha. Při prvním kontaktu jim naháněl strach. Teď už ho testují, honí se v něm, válejí se v něm a ochutnávají ho jako zmrzlinu.

Sloní slečny Amalee a Lakunu, kterým bude za nedlouho rok, se se sněhem setkaly poprvé v životě. „Velikost a celistvost současné sněhové pokrývky překvapila všechny naše slony,“ říká jejich vrchní chovatel Martin Kristen. Mráz okolo -9 °C už je problém zejména u méně aktivních starších slonů, kteří se pohybem tak snadno nezahřejí. „I když nejmladší Lakuna s Amalee jsou v neustálém pohybu, s oblibou se ve sněhu válí či se snaží koupat v zamrzlém kališti. To může vést k rychlému prochladnutí,“ objasňuje Kristen. Chovatelé proto neustále pečlivě sledují vývoj teploty, rychlost větru a vzdušnou vlhkost.

Víte, že...

...suchý mráz za jasného počasí a s teplotou do -10 °C je pro slony menší komplikací než vysoká vlhkost spojená s deštěm a teplotou lehce pod nulou? ...sloní samička Lakuna oslaví první narozeniny 27. března a její mladší sestřička Amalee 9. května?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.