Od pondělí na dálnici už jen s elektronickou známkou: Jízda bez = mastná pokuta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Od pondělí na dálnici už jen s elektronickou známkou: Jízda bez = mastná pokuta!

Co musíte vědět o konci nálepek v Čechách?!
Co musíte vědět o konci nálepek v Čechách?! (Foto Aha! – J. Poláček, M. Pekárek, M. Sekanina, edalnice.cz)

Lepení dálničních známek na čelní sklo aut v Česku definitivně skončilo. Od února, tedy od pondělí, kdy vyprší platnost loňských ročních kuponů, už budou k jízdě po dálnici třeba jen známky elektronické.

Na první pohled čistá čelní skla neprozradí, jestli má auto dálnici předplacenou, či nikoli. S kontrolami neplatičů tak pomůže moderní technika. Kamera v policejním voze bude při jízdě po dálnici načítat registrační značky aut, systém je porovná s databází a upozorní na neplatiče. „Zařízení máme k dispozici v každém kraji a je v plánu s nimi od února začít kontrolovat,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Nezaplacení se prodraží

Neplatiče hlídka zastaví, a pokud nepojede v autě například invalida s půkazem ZTP či ZTP/P, který má dálnici zdarma, zaloví řidič řádně v portmonce. „Na místě mu bude uložena bloková pokuta. Pokud s ní nebude souhlasit, věc oznámíme správnímu orgánu,“ řekl Moravčík. Na místě hříšník přijde až o pět tisíc korun, ve správním řízení až o 20 tisíc. Doklad o zaplacení elektronického kuponu s sebou vozit netřeba, data jsou v elektronické databázi. Zaplacení elektronického dálničního poplatku, pokud řidič »nedojíždí « loňskou roční známku, už mohli policisté kontrolovat od ledna. „Hlídky mají k dispozici mobilní bezpečnou platformu,“ uvedl Moravčík. Díky ní policista zadá údaje o vozu do mobilu či tabletu, a tak zjistí, zda je vše v pořádku.

Kde je zakoupit

Dálniční známku lze koupit prostřednictvím portálu edalnice.cz, zákazník vyplní registrační údaje, zvolí, od kdy má známka platit, zaplatí a je hotovo. Nákup je možný i na pobočkách České pošty, čerpacích stanicích EuroOil či v samoobslužných automatech v příhraničí. Ceny nevzrostly, roční známka nově platí 365 dnů od zvoleného data a stojí 1500 korun.

Vyplňujte pečlivě!

Pokud kupuje zákazník známku v e-shopu či samoobslužném automatu a zadá okamžitou platnost, musí bedlivě kontrolovat překlepy. „V případě, že vše potvrdíte, zaplatíte a následně zjistíte, že údaje jsou chybné, není možné je změnit ani stornovat,“ upozorňuje edalnice.cz. Na prodejním místě je na opravu 15 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.