Ve Wu-chanu vyrostla bizarní výstava: Muzeum vítězství nad koronavirem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ve Wu-chanu vyrostla bizarní výstava: Muzeum vítězství nad koronavirem!

Rok od uzávěry vyrostla ve Wu-chanu bizarní výstava
Rok od uzávěry vyrostla ve Wu-chanu bizarní výstava (Foto Getty Images, Profimedia.cz, Reuters, ČTK/AP)

Propagandistická Čína rozjela další masírku. Rok od uzávěry ve Wu-chanu instalovala v tamním muzeu bizarní výstavu voskových figurín, kde pěje ódy na záchranáře a vojáky v protichemických oblecích, kteří vzorně zatočili s »imperialistickým« covidem.

Přitom celý svět předpokládá, že koronavirus se začal v prosinci 2019 šířit z tzv. mokrých trhů ve Wu-chanu a jeho původcem byli netopýři. Kvůli tomu se tehdy muselo celé město na 76 dní naprosto izolovat od okolního světa. Ve čtvrtek 23. ledna byla ve 2.00 ráno přerušena letecká, vlaková i silniční doprava, na ulicích byly vztyčeny zátarasy...

Apokalyptická atmosféra skončila až 8. dubna. A ač během té doby z 11milionového Wu-chanu chodily zprávy, jak tamní krematoria nestíhají spalovat mrtvé ani v třísměnném nonstop provozu a později se před každým z nich táhly kilometrové fronty pozůstalých hledajících urny svých blízkých, oficiální údaje uvádějí pro Wu-chan 50 340 nakažených a 3869 mrtvých... Pro ilustraci – podobně velké Česko se blíží milionu nakažených a počtu 16 tisíc obětí!

Nikdo tak neví, co se ve Wu-chanu událo doopravdy a jak je možné, že tam nebyly žádné další vlny nákazy a že tam život plyne už víceméně normálně. Bary a restaurace už praskají rok ve švech a nechvalně proslulé tržiště opět překypuje masem nejrůznějšího druhu i původu, na které se stojí dlouhé fronty. „Cítím se naprosto bezpečně. Situace je pod kontrolou a už nás neděsí,“ sdělil agentuře AFP Li Wen-fu (55), který se ale navzdory těmto ujištěním chránil černou rouškou. Zastavení epidemie vyzdvihuje Čína jako úspěch. Soudruzi o něm píší knihy, natáčí oslavné dokumenty a televizní pořady... Nově se do oslav zapojilo i muzeum, v němž se mezi budovatelskými hesly a rudými vlajkami se srpem a kladivem tyčí voskové sochy záchranářů a vojáků, kteří nad zákeřným virem zvítězili. „Svět s hrůzou přihlížel, my bojovali,“ prsí se Číňani.

Experti WHO začnou pátrat

Spekuluje se o tom, že Číňani infekci nejprve tajili a jejich opožděná reakce přispěla k rozšíření nákazy po světě. Po původu onemocnění proto nyní pátrá tým odborníků WHO, který po dlouhých jednáních vpustily čínské úřady 14. ledna konečně do Wu-chanu. Dneškem jim končí povinná dvoutýdenní karanténa, takže mohou začít vyšetřovat.

Dovezli vir z Ameriky?!

Ve snaze odvrátit podezření WHO, že se koronavirus rozšířil z Číny, vyrukovala země nebeského draka s tvrzením, že covid pochází ze Západu – konkrétně z biologické laboratoře americké armády v Marylandu, kde se prý na podzim 2019 nakazila skupinka pracovníků z wuchanského virologického ústavu.

Víte, že...

...v sobotu to bude rok od vyhlášení stavu světové zdravotní nouze, který vyhlásila WHO? Od té doby nákaza postihla přes 100 milionů lidí a víc než dva miliony lidí onemocnění covidem-19 nepřežily.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.