Vozíčkáři v Brně v ohrožení: Paracentru hrozí zánik | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Vozíčkáři v Brně v ohrožení: Paracentru hrozí zánik

V Paracentru Fenix se starají o lidi, kterým ochrnuly nohy po poranění míchy. Díky speciální zdravotní pomůcce některé opět dokážou naučit chodit
V Paracentru Fenix se starají o lidi, kterým ochrnuly nohy po poranění míchy. Díky speciální zdravotní pomůcce některé opět dokážou naučit chodit (Foto Aha! – H. Zdeněk)

Už 17 let pomáhá lidem na invalidním vozíku Paracentrum Fenix. To sídlí při Fakultní nemocnici (FN) Brno. Jenže nemocnice nyní prostory potřebuje a Fenix musí pryč. Ale kam!

„Hledáme intenzivně ve spolupráci s městem i krajem, pořád ale nic nemáme. V červnu se přitom musíme vystěhovat. Pokud nic nenajdeme, skončíme. Rehabilitace provozovat doma nejde,“ vysvětlil vedoucí Fenixu Michal Odstrčil.

Paracentrum je jediným zařízením na Moravě, které se stará o lidi s ochrnutím nohou po poranění míchy. „Zájem klientů převyšuje naše možnosti. Pokud bychom zanikli, zůstalo by už jen Paraple v Praze. I to je ale kapacitně naplněno,“ upozornil Odstrčil.

FN Brno tvrdí, že prostory paracentra nutně potřebuje. „S Fenixem jsme měli vždy výborné vztahy a nikdy s nimi nebyl problém. Kvůli covidové situaci ale nutně potřebujeme další prostory. Nemůžeme už nic pronajímat,“ vysvětlila mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.