Duchovní Vícha podporuje dívky v Indii a Ugandě: Pět »dcer« pana faráře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Duchovní Vícha podporuje dívky v Indii a Ugandě: Pět »dcer« pana faráře!

Farář Bohumil Vícha pečlivě schovává dopisy a fotografie od dívek.
Farář Bohumil Vícha pečlivě schovává dopisy a fotografie od dívek. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Poskytovat milosrdenství má v popisu práce farář Bohumil Vícha (65) ze Spálova na Novojičínsku. Především svým farníkům. Ale nejen jim. Stará se a pečuje na dálku také o děti z exotických zemí. Adoptoval pět dívek z Indie a Ugandy.

Farář z Novojičínska se rozhodl pro adopci několika holčiček z Asie a Afriky před deseti lety. „Adoptoval jsem na dálku čtyři indická děvčátka. Jen co skončí podpora jedné, beru si za svou další, a tak to jde dál,“ říká Bohumil Vícha.

Nejdřív adoptoval Shridevi Kappakeri (33). „Rodiče jsou námezdní dělníci, ona má tři mladší sourozence, baví ji těsnopis, počítače, ráda maluje,“ říká farář a ukazuje i fotku druhé »dcery« Bantwal Amtadi (27), za níž se duchovní osobně do Indie vypravil. „Rodiče jsou baliči doutníků, mají dvě děti. Příjem mají minimální, navíc otec rád popije,“ říká farář ze Spálova. Bez podpory by děti nemohly navštěvovat školu. Třetí finančně i vírou podporovanou dívkou je Vagmare Bhumika (16). „Hodlá být řeholní sestrou. Má čtyři sourozence,“ prozradil farář. Čtvrtou Indkou je Lolita Noronha (26). Jedinou Afričankou je Emilina Nabweteme (16), jejíž rodiče farmaří v Ugandě, a mají pět dětí. „Též ona je nadějnou studentkou,“ raduje se kněz, bez jehož aktivní pomoci by tak úspěšná děvčata nebyla.

Mezi potřebnými dětmi při návštěvě Indie.

Pomoc pro 33 tisíc

Adopce na dálku má pod taktovkou Arcidiecézní Charita Praha. Od roku 1993 už pomohl program Adopce na dálku 33 tisícům dětí. Tato podpora zahrnuje financování nákladů na vzdělání, mimoškolní aktivity a zdravotní péči.

Za dětmi i zajede!

Charita Praha zveřejňuje na internetu fotografie a příběhy dětí, které si dárci vybírají pro finanční podporu. Tak postupoval i spálovský farář. Vybral si dotyčnou dívku, a té posílá peníze. Může posílat částku měsíčně, anebo jednou za rok. Každý rok, po dobu deseti, pošle dětem zhruba 5000 Kč. Mimo to posílá dívkám i dopisy s duchovně zaměřenými texty. Také za nimi zajíždí a kupuje na místě všechno, co potřebují k životu a vzdělání.

Víte, že...

...Bohumil Vícha má na starosti deset kostelů a dvě fary okolo Spálova?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.