Zádušní mše za mladého faráře (†41): Nikdo nechápe, proč zemřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zádušní mše za mladého faráře (†41): Nikdo nechápe, proč zemřel

Farář Marcin Źelazny.
Farář Marcin Źelazny. (Foto Aha! – Jakub Poláček)

Byl charizmatický, mimořádně oblíbený a jeho smrt mnohými otřásla. Faráře Marcina Źelaznyho (†41) si Bůh povolal náhle v noci na 28. prosince. Dodnes není jasné, jak zemřel. Včera se s ním loučili věřící při zádušní mši.

Přestože začínala v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech na Českobudějovicku ve 14 hodin, přicházeli mnozí, zejména mladí lidé, už o hodinu dříve, aby se za svého kněze pomodlili. Poslední sbohem mu přišli dát i duchovní z jiných diecézí. „Kolem náhlého, neočekávaného odchodu našeho bratra bez rozloučení vyvstala řada otázek i v médiích. Odpověď je v evangeliu. Žádný člověk tady není a nebude věčně a odejít může kdykoliv,“ řekl biskup Vlastimil Kročil a připomněl, že zesnulý sloužil v českobudějovické diecézi, daleko od domova, 13 let.

Morální bahno

Věřící smutnili i na sociálních sítích. „Je to nenahraditelná ztráta. Takové lidi potřebujeme, aby naše společnost vybředla z morálního bahna,“ napsal například Vlastimil K. „Nikdy na tebe nezapomenu. Byl jsi skvělý člověk se smyslem pro humor. Moc jsem si tě vážila,“ reagovala Kateřina K.

Uložen v Polsku

Farář bude pohřben zítra v rodných Myslowicach v Polsku. Město Trhové Sviny připravilo pro rodinu zesnulého, kondolenční knihu. Lidé v ní mohli vyjádřit svůj žal a soustrast. Ta se po mši naplnila posledními vzkazy zemřelému. Jeden za všechny: Martínku, díky!

Záhadná smrt

Kněz skonal 28. prosince ve znojemské nemocnici. Policie původně toto úmrtí šetřila jako nedbalostní trestný čin s následkem smrti. Po pitvě uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová, že na úmrtí nemá nikdo další podíl a jiné informace nebudou poskytovány. O skonu faráře neměli žádné informace ani na českobudějovické biskupství. Proč oblíbený farář zemřel, se zřejmě už věřící nedozví.

Víte, že…

…zádušní mše trvala dlouhých 105 minut.
…zítra budou v 8:30 a v 10:30 slouženy mše v polských Myslowicach? Poté bude uložen do rodinného hrobu na tamním hřbitově.

Marcin Dawid Źelazny

Narodil se v roce 1977 v Polsku, měl čtyři sourozence. Jako kněz působil v českobudějovické diecézi od roku 2005 ve farnostech děkanství u kostela sv. Mikuláše v Českých Budějovicích, Kostelec, Hosín, Trhové Sviny, Benešov nad Černou, Olešnice a Žumberk u Trhových Svinů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.