Medvědí zimní spánek? To Bruna nezajímá. Raději si zdřímnu venku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Medvědí zimní spánek? To Bruna nezajímá. Raději si zdřímnu venku!

Bruno dává přednost podřimování na čerstvém vzduchu před hlubokým zimním spánkem. V hrbu za krkem má připravenou tukovou zásobu, díky níž by ani při dlouhém spánku hlady neumřel. Na zimu se medvěd vyfešákoval hustou srstí.
Bruno dává přednost podřimování na čerstvém vzduchu před hlubokým zimním spánkem. V hrbu za krkem má připravenou tukovou zásobu, díky níž by ani při dlouhém spánku hlady neumřel. Na zimu se medvěd vyfešákoval hustou srstí. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Na medvěda kamčatského Bruna (4) v Zoo Děčín neplatí ani zima ani ukolébavky. V přírodě už by dávno spal v noře pod sněhem. V zoo ale ne a ne chrnět.

Na zimu se Bruno svědomitě připravil. Svědčí o tom hustší srst a hrb, který má za krkem. „Je to zásoba tuku, kterou si medvědi vytvářejí na podzim, kdy se vydatně živí energeticky a na vitaminy bohatou stravou. Z tuku pak během zimního spánku přijímají živiny,“ vysvětluje zoolog Roman Řehák. Bruno ale spát nehodlá, i když v ubikaci má připravenou slámu, aby si mohl udělat »pelíšek«. Sotva se rozední, už se vydává do výběhu. Má ospale přivřená očka a podřimuje třeba opřený o kmen nebo ve vyhrabaném dolíku. Důvod? Zkrátka tuhá zima neudeřila a také je vždy něco málo na zub. „Krmnou dávku má výrazně sníženou, ale kousek hovězího s kostí pro chuť dostává, asi kilo na den,“ prozradil zoolog.

V přímém přenosu

Jestli Bruno stále bdí, můžete sledovat v přímém přenosu na webkameře na webových stránkách Zoo Děčín. Jestli ho přes den neuvidíte, nejspíš konečně sní sladký medvědí sen.



Přečtěte si
-bello-
11. 1. 2021 • 00:02

Bruno, jdi chrnět!
Až se lidi naočkují proti Covid, navalí se ti tam návštěvy a budeš rád, že si vůbec schrupneš

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.