Policejní pes Adag: Štěkající hrdina jde do penze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policejní pes Adag: Štěkající hrdina jde do penze

Byl úspěšný nejen ve službě, ale také během mezinárodních a domácích policejních soutěží.
Byl úspěšný nejen ve službě, ale také během mezinárodních a domácích policejních soutěží. (Foto PČR)

Vypátral kolem stovky osob. Našel přes 150 ukrytých nebo kradených věcí. Byl jedním z nejstarších policejních psů ve výkonu. Právem nyní německý ovčák Adag (11) odchází do zaslouženého důchodu.

Adag začal strážcům zákona pomáhat už v patnácti měsících. Na začátku ale musel projít tvrdým školením. „Každý den ho čekaly výcvik poslušnosti, pachové práce v terénu, což je hledání stop, předmětů nebo třeba nábojnic. Nechyběla ale ani hra s míčkem,“ popsal policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Ceny ze soutěží
Po složení závěrečných zkoušek se vydal se svým výborným čichem do ostré reality. První úspěchy na sebe nedaly dlouho čekat. Nejenže pomohl vypátrat zloděje, ale ocenění začal získávat i na mezinárodních či domácích soutěžích policejních psů. „Pro svého psovoda Roberta je víc než obyčejný pes. Žít bude i nadále v jeho domově,“ prozradil mluvčí. A kdyby psi mohli mluvit, prý by Adag všem vzkázal tohle: „Až uvidíte policejního psa,tak si na mě vzpomeňte nezapomeňte, že vám pomáháme a vždy děláme vše, co je v našich silách!“

Takhle honil lumpy
Vypátral zloděje nafty, našel dva pachatele vloupání přímo v jejich garáži. Odhalil i lumpa, jenž se v Lokti vloupal do domu, kde odcizil různé kuchyňské a drogistické potřeby. Na místo byl přivolán policejní psovod s Adagem. Ten ihned zachytil čerstvou pachovou stopu a začal ji sledovat do zadní části zahrady, kde nalezl rukavici pachatele a dále v keřích ukryté odcizené věci. Poté pokračoval několika ulicemi až k jednomu domu, kde byl spatřen muž odpovídající popisu oznamovatelky. Za přečin krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci mu hrozily dva roky.

Zacvičuje Frantu
Adag předává své zkušenosti dál. Pomáhá připravit nového psího parťáka Frantu, který už složil zkoušku výjezdového psa a hned během úvodní služby sklidil první pracovní úspěch. Našel kradené věci, které zloději ukryli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.