Zeman zákon možná shodil! Vyšší mzdy v příštím roce bude řešit soud? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zeman zákon možná shodil! Vyšší mzdy v příštím roce bude řešit soud?

Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.
Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.  (Blesk)

Jak je to s daňovým balíčkem, který ruší superhrubou mzdu a zavádí daň z příjmů 15 a 23 procent? Bude platit od 1. ledna a zůstane nám tak více peněz z výplaty? Prezident Miloš Zeman (76) totiž nejenže zákon nepodepsal, ale možná ho navíc omylem vetoval.

Jak prezident Zeman už dříve deklaroval, daňový balíček nepodepíše, ale ani nevetuje, a vrátí ho do Sněmovny. Tím by umožnil, aby balíček platil od ledna. Jenže v úterý, když Zeman vracel zákon do rukou šéfa dolní komory Radka Vondráčka (47, ANO), v dopise připsal formulaci, že zákon vrací „k dalšímu opatření“. A to je podle některých politiků jasný signál, že jde o prezidentské veto, a konat by proto měla znovu Sněmovna. „Podle názoru našich právních odborníků se jedná jednoznačně o veto zákona a je tedy potřeba svolat zasedání Sněmovny,“ napsal Aha! Šéf STAN Vít Rakušan (42). Podobně mluví i předseda Pirátů Ivan Bartoš (40).

Dojde na soud?

Šéf Sněmovny ale s ničím takovým nepočítá. „Podle mého názoru ani stanoviska legislativního odboru není dopis prezidenta vetem,“ napsal Aha! Vondráček s tím, že i kdyby tomu tak bylo, Sněmovna by nestihla veto do konce roku přehlasovat. „Musí být vždy respektována lhůta nejméně 10 dnů před zahájením schůze,“ dodal. Pochyby nad prezidentským dopisem má ale ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček (42). „Jediný, kdo může rozhodnout, zda lze dopis prezidenta vykládat jako veto, je Ústavní soud. Případná žádost o přezkum vyžaduje podpisy nejméně 41 poslanců a ČSSD je připravena svých 14 připojit,”“prohlásil.

Hrad veto odmítá

Kancelář hlavy státu ale odmítá, že by daná pasáž byla vetem. „Žádné nejasnosti nebo nejisté formulace nejsou. Nemůžeme za to, že část českých novinářů a politiků nerozumí základům ústavního práva, ale o to víc o ústavním právu žvaní,“ napsal Aha! mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. A nečekaného zastánce se Zeman dočkal u šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska (60), který přijetí daňového balíčku kritizoval. „Musím přiznat, že se prezident zachoval moudře. Tím, že se písemně vyjádřil, ukončil předčasně svoji lhůtu a nic nebrání tomu, aby zákon vyšel ve sbírce ještě letos, čímž bude účinný od 1. 1. 2021,“ napsal na Twitter. Stejného názoru je také šéf KSČM Vojtěch Filip.

Pozdější nabytí účinnosti

Pokud by zákon nevešel v platnost na Nový rok, tedy 1. ledna, nebyl by to podle ministryně financí Aleny Schillerové (56, za ANO) problém. „V daňovém balíčku pamatujeme i na to, že bude legislativní proces dokončen až po Novém roce. Díky přechodným ustanovením by tak i v případě, že zákon začne platit v lednu, byla účinnost snížení daně z příjmů na 15 a 23 % nebo vyšší slevy na poplatníka zpětná, a to k 1. lednu 2021,“ napsala Aha! šéfka rezortu s tím, že změny v odpisech bude možné využít zpětně, a to i za celý rok 2020. „U ostatních ustanovení platí, že v případě lednového vyhlášení začnou být účinné k 1. únoru,“ dodala.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.