Ohrožené želvy: Unikly vaření, teď řeší páření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ohrožené želvy: Unikly vaření, teď řeší páření

Jedna ze tří orlícií bornejských chovaných v Zoo Jihlava.
Jedna ze tří orlícií bornejských chovaných v Zoo Jihlava. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Tisíce orlícií bornejských, které měly skončit na trzích s masem, zadrželi celníci na nákladní lodi u Hongkongu. Část těchto ohrožených želv si rozebraly zoologické zahrady po celém světě a dva samečci s jednou samičkou se dostali i do jihlavské zoo.

Teď se rozhodli pářit, což pro chovatele představuje výzvu. „Ve volné přírodě na Borneu kladou orlície vejce do kyselého substrátu, který zeslabí kožovité skořápky vajec a mláďata jej při vylíhnutí snadno protrhnou,“ vysvětluje Aha! ředitel zahrady Jan Vašák s tím, že želvám v zajetí se při tomto procesu musí pomoci. „Vejce orlícií putují do inkubátoru. Tam však k zeslabení obalu nedojde, takže mládě ho nedokáže samo protrhnout a uvnitř by se udusilo. Musíme tedy experimentovat s teplotou i s délkou líhnutí a želvičkám pomoci na svět,“ popsal ředitel.

Víte, že...

...orlície bornejská patří mezi největší sladkovodní želvy světa? Váží kolem 50 kg, runýř má dlouhý zhruba 80 cm a dožívají se zhruba 60 let?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.