Koronavirová krize. Jeden svobodný víkend a dost?! PES vyskočil na stupeň 4 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koronavirová krize. Jeden svobodný víkend a dost?! PES vyskočil na stupeň 4

Ilustrační foto
Ilustrační foto (CNC/Václav Burian)

Česko prožilo první víkend po rozvolnění a lidé si nově nabytou svobodu vyrazili užívat plnými doušky. Zaplnili náměstí, našlapáno bylo večer v restauracích i přes den v obchodech. Skóre systému PES je ale opět na čtyřce. Kdy na to doplatíme?

Někteří se během víkendu »uvolnili« až moc. Ne všechny restaurace v pátek zavřely v deset hodin večer, jak jim nynější opatření nařizují a v předvánočním veselí nechaly hosty pokračovat dlouho do noci. Vysloužily si návštěvu policistů. „Jakmile hlídka odjela, otevřeli znovu. Takováto hromadná nezodpovědnost je naprosto neakceptovatelná,“ zlobil se v sobotu ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO).

Za čerty i stánky

Během mikulášských oslav se zase v sobotu večer zaplnila náměstí a ulice měst. Lidé koledovali, občerstvovali se jídlem a pitím ze stánků, které si přitom podle pravidel většiny vánočních trhů měli donést domů. Davy byly i na pražském Staroměstském náměstí. Ani to se ministrovi zdravotnictví nelíbilo. „Stovky až tisíce lidí v jednu chvíli, na jednom místě. Budu se ptát pražského primátora i vedení pražské policie, jak situaci vyhodnotili oni,“ řekl včera Blatný.

Do čtyřky

Jeho předchůdce Roman Prymula se nechal slyšet, že brzké rozvolnění se nám vymstí po Novém roce. Jenže to možná přijde mnohem dříve. Skóre systému PES totiž včera skočilo zpět do čtvrtého stupně. Pokud se tam udrží tři dny, mělo by dojít opět ke zpřísnění. „Podle čísel v dalších dnech se rozhodneme, jak dál. V pondělí zasedá vláda a jistě to bude jedno z hlavních témat,“ dodal včera Blatný. Boxy

Plná parkoviště

Radost ze zájmu lidí mohli mít obchodníci, kterým plná parkoviště před nákupními centry po dvouměsíční pauze přišla vhod. Zákazníci sháněli především věci, které se špatně vybírají přes internet, například boty. Zájem měli ale také o vánoční dárky či dekorace.

Stouplo číslo R

PES skočil do čtvrtého stupně kvůli reprodukčnímu číslu, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pacient s covidem. „Aktuální hodnota R je rovna 1,02, navýšení je tedy velmi malé,“ uvedl včera Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Aktuality najdete v tištěném Aha! 7.12.2020

Přečtěte si
mbmb
7. 12. 2020 • 05:31

semafor pes nemuze vyskocit po 1 dnu ,nebot inkubacni doba viru je nekolik dnu pi.Smuclerova !!! Proste zapnete si jine zdroje ze sveta a do 8.1. je uzamcena cela EU ,takze Politika opisuje a vasi lide pisi volo­viny­.Neza­pomen­te se zeptat jeste zpevaku a hercu aby blbost byla kompletni

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.