Uvolnění opatření: Slzy a objetí... Babičko, dědečku, jsme tady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Uvolnění opatření: Slzy a objetí... Babičko, dědečku, jsme tady!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Kdy jindy je důležitější se potkávat, než v adventním čase? Po dlouhých měsících, co lidé nemohli za svými blízkými do domovů seniorů, se včera díky uvolnění epidemických opatření konečně shledali! Slzám se neubránili ošetřovatelé ani celé rodiny.

Objetí, pohlazení nebo i pouhému podání ruky a vlídnému slovu z očí do očí se žádný telefonát nevyrovná. Proto ani nepříjemná vyšetření na koronavirus neodradila blízké Františky Lošťákové (96) od návštěvy v Domově pro seniory v Prostějově. První setkání po dlouhém období vládních omezení rozplakalo i přihlížející personál. „Babičku jsem naposledy viděla na jaře, dědeček za ní chodil sám, nechtěli jsme ji ohrozit,“ prozradila dojatá vnučka Pavla. Nepřišla s prázdnou, její babička si pochutná na ovoci či domácím a s láskou pečeném štrúdlu. Ředitel domova Zdeněk Libíček dodal, že zájem o sobotní a středeční termíny návštěv je velký.

„Byly za chvíli plné, a to jel objednávkový systém od čtyř hodin ráno,“ uvedl. Podobně na tom byl pavlovický Domov Alfreda Skeneho, kde se však musejí prokázat potvrzením o prodělaném koronaviru či negativním testem příchozí sami.

Alespoň zamávat

Opatrnější zůstává domov v Kostelci na Hané, který zatím umožnil jen návštěvu tzv. přes okno. Rodiny se s blízkými setkají ze zahrady, budou smět poklábosit, přivézt dárky. „Jen to nebude klasická návštěva v domově, která je samozřejmě podmíněna určitými regulemi,“ upřesnil ředitel domova David Ševčík. I tady ale po předložení negativního potvrzení schůzku ve vyčleněných prostorách zprostředkují.

Svátky jsou náročné

Ač skoro každý druhý senior má mobil a domovy poskytují tablety i služební telefony, pro jejich obyvatele zůstává adventní doba náročná. „Chybí jim především blízkost rodiny. Objetí je prostě objetí,“ řekla ředitelka pavlovického domova Eva Machová. Odborníci tak připomínají: „Vzpomeňte na své blízké, udělejte si na ně čas. I krátká návštěva v jejich životech znamená mnoho.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.