PES už štěká na trojce... ale až od čtvrtka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

PES už štěká na trojce... ale až od čtvrtka

Nový systém protiepidekých opatření PES
Nový systém protiepidekých opatření PES  (Ministerstvo zdravotnictví)

Napínání je u konce! Hospodští, obchodníci, kadeřníci a s nimi i celé Česko už vědí, kdy se vše otevře. Kýženým datem je čtvrtek 3. prosince. Včera se na tom na mimořádném jednání shodli ministři. Jak ale varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO), je to letos asi poslední rozvolňování.

Česko se od čtvrtka dostane do 3. stupně systému PES. To znamená, že budou moci za určitých podmínek otevřít všechny obchody, restaurace a služby. Navíc čtvrtek dává podle Blatného podnikatelům čas, aby se na změny připravili. „Jedná se o změnu, ke které dojde, i kdyby některý ze dnů, který nám do otevření zbývá, dočasně skore vylezlo nad hodnotu 60,“ uvedl ministr. Jeho kolega a šéf rezortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51, za ANO) pak uvedl, že v 6 krajích stále není rizikové skóre na úrovni tři, i proto nedochází k rozvolnění už ode dneška. „Rozhodnutí posunout to na čtvrtek byl kompromis,“ nechal se slyšet.

Letos asi utrum

I když se teď můžeme těšit alespoň na pozvolný návrat k normálu, jedná se nejspíš o poslední mírnění opatření v letošním roce. Myslí si to alespoň ministr zdravotnictví. „Nejdříve za dva týdny budeme schopni vidět změny. Věříme, že to bude v době, kdy systém drobné změny unese bez zaváhání a v kombinaci s opatřeními jim budeme moci bránit nebo snižovat,“ vysvětloval včera Blatný. Ten taky uvedl, že vláda požádá Sněmovnu, aby znovu prodloužila nouzový stav, který má skončit 12. prosince. Jinak prý nebudou opatření vymahatelná.

CO BUDE PLATIT

  1. Roušky

    Povinnost nosit ústenky nebo respirátory zůstává ve vnitřních prostorech, hromadné dopravě i venku.
  2. Restaurace

    Hospody a restaurace mohou mít otevřeno od 6 ráno do 22 hodin večer. Vyjma konzumace bude povinnost nosit roušky, u stolu mohou být jen 4 lidé a využito může být jen 50 procent kapacity zařízení. Stejná pravidla platí i pro herny a kasina.
  3. Obchody

    Pro malé obchůdky i nákupní centra platí, že každý zákazník musí mít prostor alespoň 15 metrů čtverečních. Rovněž je povinnost dodržovat dvoumetrové rozestupy. Vyzkoušené zboží pak nebude muset jít na 24 hodin do karantény. Jídelní kouty v obchoďácích pak mohou fungovat jen přes okénko a také zůstávají zavřené dětské koutky.
  4. Služby

    Do provozu se vrací také služby, jako jsou kadeřnictví, kosmetika apod. I tady platí povinnost nosit roušky, ale například kadeřníci už nemusí mít nasazenou jak ústenku, tak i štít. Stačit bude jen rouška či respirátor.
  5. Zákaz pití na veřejnosti

    Ruší se.
  6. Zákaz nedělního prodeje

    Ruší se.
  7. Zákaz vycházení

    Ruší se.
  8. Hromadné akce

    Venku se může hromadných akcí účastnit až 50 osob, vevnitř pak jen 10. Totéž platí také pro provoz bazénů a wellnes center. Jiná pravidla platí pro svatby, pohřby a bohoslužby, kde je kapacita omezena na maximálně 30 lidí.
  9. Hotely a ubytování

    Také hoteliéři mohou začít přijímat běžnou klientelu. Dosud se mohli v těchto zařízeních ubytovat jen lidé, kteří byli na služební cestě, nebo jim stát nařídil pracovní povinnost mimo bydliště.
  10. Školy

    Pro žáky, kteří už mají prezenční výuku nebo se na ni teprve chystají, se nic nemění. Stejně tak i pro druhé stupně mimo deváťáků, které mají výuku rotační. Ve školách začne platit trojka až od 7. prosince. To je také datum, kdy se do lavic vrátí zbytek středoškoláků (závěrečné ročníky už se učí). A také budou moci nastoupit k prezenční výuce první ročníky studentů vysokých škol, a to max. ve skupinách po 20.
  11. Muzea, galerie a památky

    Na prohlídku hradů, zámků a dalších památek mohou skupiny maximálně po 10 lidech. Muzea a galerie pak mohou pustit na prohlídku maximálně 25 procent své kapacity.
  12. Kultura

    Kina i divadla stále nemohou hrát pro diváky. Herci alespoň mohou chodit na zkoušky.
  13. Sport

    Profesionálové i amatéři budou muset stále hrát před prázdnými ochozy. Jenže zatímco profíci nemusí mít roušky, protože jsou povinně testováni, pro zbylé sportovce toto nařízení platí. „Všichni ostatní sportovci budou mít při tréninku i při zápase roušky. Právě hluboký výdech při fyzické aktivitě a další fyzické projevy těla jsou rizikové,“ okomentoval tuto povinnost Blatný. Kdo sportuje rekreačně, i pro něj platí omezení. Vnitřní sportoviště jsou určena jen pro individuální sporty do deseti osob. Venku pak mohou sportovat jen 2 týmy/skupiny. Otevřeno budou mít i fitness centra a posilovny. Tady ale bude omezení, každý musí mít pro sebe 15 m² a roušku. „Skupinové fitness lekce budou v režimu 9+1,“ uvedl ministr Havlíček. Povinnost ústenek ale děsí prezidentku České komory fitness Janu Havrdovou. „Provozovatelé vnitřních sportovišť se obávají, že se jim klienti v případě povinnosti nosit roušky nevrátí,” zoufá si. „Rouška umožní jen rekreační pohyb nenáročný na zadýchání. Tohle je opatření, které opět dětem sport znesnadní a zprotiví. A hrozí, že raději místo sportování zůstanou doma,“ konstatoval pak šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Pravidla i pro Mikuláše

Už se to blíží, děti by měl za chvíli navštívit Mikuláš s čertem a andělem. Jenže letos budou i pro ně platit zvláštní opatření. „I Mikulášové, čerti a andělé budou muset dodržovat pravidla, stejně jako pozemské bytosti,“ řekl ministr zdravotnictví Blatný. Měli by dodržovat omezení na hromadných akcích i nošení roušek. V tomto období také startují vánoční trhy, ty ale letos leckde nebudou. „Stále doporučujeme neuskutečňovat vánoční trhy, ale ani je nezakazujeme,“ uvedl ministr Havlíček. Tam, kde přece jen stánky budou, platí, že lidé si například nebudou smět na místě sníst dobroty, které si koupili.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.