Ostravu brázdí dva studenti v záchrance: Splnil se nám sen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Ostravu brázdí dva studenti v záchrance: Splnil se nám sen!

Ostravští studenti Richard Lizák a Filip Šrubař (zleva) vozí pacienty pro vítkovickou nemocnici.
Ostravští studenti Richard Lizák a Filip Šrubař (zleva) vozí pacienty pro vítkovickou nemocnici. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Je to zvláštní, ale dnes studenti Richard Lizák (23) a Filip Šrubař (20) chtěli být vždy záchranáři. Jejich práci obdivovali od malička. Nyní v době koronavirové pomáhají ve vítkovické nemocnici.

Oba obětaví šikulové studují na lékařské fakultě ostravské univerzity, obor zdravotnický záchranář. Protože přišli kvůli epidemii o přednášky i praxi, rozhodli se ji dobrovolně vykonávat ve vítkovické nemocnici. Vozí pacienty na procedury a zpátky domů.

„Záchranáře jsem obdivoval už od malička, vždycky mě to k nim táhlo. Je to práce, která má smysl. Je i radostná. Co je lepšího než pomoci tomu, kdo to potřebuje. Naše rodiny stojí při nás, podporují nás v tom,“ vyprávěl Aha! Richard Lizák, který nyní řídí sanitní vůz v ostravských ulicích. „Lidé si váží, když pro ně sjedeme, mluvíme s nimi. Nemusí se trmácet městem. Řada z nich nám nosí mandarinky, čokoládky. Zvláště babičky vidí mladé kluky rády,“ usmál se dobrovolník.

Jak se v nemocnici ocitli?

„Během koronavirové krize nám ve škole zrušili praxi. Přibrali jsme si proto místo ní převážení pacientů Vítkovické nemocnice. Nejvíce vozíme seniory a ty, kteří potřebují pravidelně dialýzu,“ popsal Filip Šrubař. S kolegou Richardem Lizákem jsou oba od mala i členy Českého červeného kříže, Richard je navíc pravidelným dárcem krve. „Vlastně veškeré naše koníčky se točí záchranářství. Byl jsem také u odběrů na kovid u horníků, takže jsem si to vyzkoušel i v dolech,“ prozradil Richard.

Dvanáctihodinové šichty

Směna začíná v 5.45 hodin, kdy se studenti navlečou do pracovních overalů. Richard Lizák chytne do rukou volant, Filip Šrubař mu dělá parťáka. A vyrážejí do různých částí Ostravy. „Pravidelně svážíme pacienty na dialýzu, takto nám začíná den. Následně nám od dispečera chodí výzvy a požadavky na další převozy. Denně jezdí sanity asi pro stovku pacientů. Jedna posádka převeze okolo osob,“ říká Filip Šrubař. „Jsou velmi šikovní chlapci, velmi nám pomáhají. Bez nich by bylo těžké v koronavirové době doplnit stavy chybějícího personálu. Za to jim děkujeme,“ řekl Mário Štiber (37), vedoucí dopravy vítkovické nemocnice.

Pacientka Radka Lukešová (56): »Zlatí kluci!«

„Nebýt těchto zlatých kluků, tak bych musela jezdit tramvají. A to je pro mě obtížné, když nemůžu sama chodit bez pomoci. Na dialýzu mi vždy pomohou na vozíčku. Jsou to milí chlapci, ráda si s nimi i popovídám, je s nimi legrace.“

Ze studentů jsou samaritáni: Ostravu brázdí s pacienty sanitami.

Video se připravuje ...

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.