Do Česka dorazil LEDOVÝ DEN! Bude pořádná zima? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Do Česka dorazil LEDOVÝ DEN! Bude pořádná zima?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto Václav Vostradovský, Humlnet)

Rtuť teploměru se ani v poledne nevyšplhá nad nulu. Takovému dni říkají meteorologové »ledový«. A letos přišel do nížin dříve než v minulých letech. Znamená to snad naději na pořádnou zimu?

V posledních rocích přicházely ledové dny až na počátku meteorologické zimy, která začíná v prosinci. Letos však první ledový den zaznamenaly měřicí stanice na více než polovině Česka už na podzim. Tuto středu, tedy 25. listopadu, mrzlo v nižších polohách i přes poledne. Naopak na horách, které svými vrcholy ční nad hranici inverze, naměřili i osm stupňů nad nulou. Podobný charakter mělo počasí také ve čtvrtek a včera. To překvapilo i meteorology. „Loni byl ledový den v nížinách až 5. prosince,“ říká Dagmar Honsová. Znamená to, že letošní zima bude chladnější a konečně zase bílá? Vyloučené to není.

Dlouhodobé předpovědi sice »věštily« opět teplotně nadprůměrné období prosince, ledna a února. Nyní už se ale prognóza mění a vypadá to, že sněhu se během zimy dočkáme i v nížinách. Klouzačka na silnicích Mrznout bude místy i v nejbližších dnech. „Počasí u nás ovlivní tlaková níže nad Běloruskem a po její zadní straně k nám bude proudit studený vzduch od severu až severovýchodu,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Na silnicích to bude pořádně klouzat, tvořit se může místy i silnější vrstva ledovky.

Jak bude?

Dnes: oblačno, mrznoucí mlhy, den 1 až 5 °C. Zítra: oblačno, mrznoucí mlhy, noc –5 až –1 °C, den –1 až 4°C.

Pondělí: zataženo, místy sněžení, noc –4 až 0 °C, den –1 až 4 °C.

Úterý: oblačno, od severozápadu sněžení, noc –6 až –2 °C, den –2 až +2 °C.

Středa: oblačno, místy sněžení, noc –4 až 0°C, den –2 až +2 °C.

Mrazový, nebo arktický?

Kromě ledového dne, tedy takového, kdy ani nejvyšší denní teplota nepřesáhne nulu, zná meteorologie i mrazový den. Během něj mrzne alespoň chvíli. Arktický den je pak takový, kdy celý den není tepleji než deset pod nulou.

Kde mrzlo?

Ledový den prožilo ve středu téměř celé Česko. Nad nulu se rtuť teploměru dostala jen v Praze, Polabí a na jižní Moravě a Hané. I více než šest stupňů nad nulou naměřili v Krkonoších, Krušných horách, Beskydech a na Šumavě, tedy tam, kde ční vrcholky nad inverzní pokličku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.