Návrat pstruhů po padesáti letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Návrat pstruhů po padesáti letech!

Pstruh kolonizoval jezero Laka.
Pstruh kolonizoval jezero Laka. (Foto Tomáš Kolařík, Jan Hlaváč)

Po půlstoletí se vrátili pstruzi do šumavského jezera Laka. To leží mezi Železnou Rudou a Prášily na Klatovsku. Unikátní je, že ryby vodní plochu osídlily přirozeně.

V jezeře a jeho přítoku se tedy už opět prohánějí pstruzi obecní. „Ti čile kolonizují jezero a stalo se tak pravděpodobně přirozeně, což je zcela unikátní. Nejvíce nás překvapilo, že se v pravostranném přítoku i třou. Místní populace by tak mohla být úplně nezávislá,“ řekl Aha! Jiří Peterka z Biologického centra. Návrat pstruhů svědčí o tom, že se zlepšila kvalita vody v jezeře. Už na začátku tisíciletí vědci zjistili, že chemické složení vody i dostatek potravy v jezeře by mohly umožnit život a rozmnožování ryb. Ve studii z let 2005 až 2010 pak potvrdili, že pstruzi a vranky se vyskytují v Jezerním potoce vytékajícím z Laky.

Skoky přes hráz

„Před deseti lety jednomu pstruhovi chybělo už jen překonat hráz,“ uvedl hydrobiolog Jaroslav Vrba. Výzkum teď prokázal, že pstruzi už hráz překonali. „Cestu jim patrně usnadnily bobří hráze, díky nimž došlo ke zvýšení hladiny,“ řekl Petr Blabolil z Biologického centra.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.