Když vám kapr nevoní... Sáhněte po vinné klobáse, nebo zkuste lososa!

Už za pár dní budeme hodovat u štědrovečerního stolu. Pokud nemáte kapra v oblibě pro jeho specifickou chuť, můžete zkusit jiné maso. Stejně se totiž na stůl hodí i vinná klobása nebo jiné ryby, jako třeba losos či pstruh. Víte, jak vybrat kvalitní?
Řízky nic nezkazí, ale...
Nejčastěji bývá kapr odmítán kvůli své »bahnité« chuti a vysokého počtu kostí. Naštěstí známe více možností, jak si vánoční hodování užít i bez kapra. Samozřejmě se na prvním místě nabízí vepřové či kuřecí řízky, které se skvěle hodí k bramborovému salátu. Zkuste však letos něco jiného.
Losos nejlépe z farmy
Lososí maso je lehké a zdravé, nemusíte jej pouze smažit, výtečně chutná také opečené s bylinkami – třeba s provensálskou směsí nebo s rozmarýnem. Důležité je znát původ lososa. Největšími producenty jsou Skotové a Norové. Lepší je vybírat lososa z farmového chovu, protože nepřijde do kontaktu s jinými druhy ryb, nečistotami či toxiny. Maso by mělo být světle růžové a voňavé.
Pstruh má také kosti
Pokud nechcete kapra kvůli kostem, určitě se vyhněte i pstruhovi, protože je na tom podobně a je problém jej vykostit. Kromě lososa jsou v dnešní době oblíbené i netradiční halibut nebo mořský vlk a také treska.
Zmrazení rybě škodí
Obecně maso ztrácí zmrazením kvalitu a chuť. A rybí maso je ještě náchylnější, protože se mrazem potrhají jemná vlákna. Proto rozhodně mrazenou rybu na Vánoce nekupujte, ale vybírejte vždy čerstvou. Měly by plavat (ne na boku!) v prostoru a netísnit se. Důležité je také, aby měly čisté červené žábry, tzv. jiskrné oči a nepotrhané šupiny. Pokud kupujete ryby už nafiletované, maso by mělo být rovněž čerstvé (ne mražené) a nesmí zapáchat. Dost také napoví cena, extrémně nízká je totiž podezřelá.
Zatočený symbol slunovratu
Vinná klobása měla své místo na svátečním stole už v 19. století, a to jako symbol slunovratu. Tato uzenářská specialita se zatočila, sepnula špejlí a opražila na rozpáleném oleji, takže pak připomínala sluneční kotouč. Klasická vinná klobása se dnes vyrábí z vepřového nebo hovězího masa, které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citronová kůra.
Jak poznat kvalitní klobásu?
„Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá, zjistíme, až se do ní zakousneme,“ vysvětluje Vít Morkus z Pražského řeznictví. „Napovědět nám může cena a také to, zda je v přírodním střívku, které je lesklé, křehké, pružné a neláme se, nýbrž se ohýbá a celkem snadno se trhá,“ dodává Morkus. Víte, že...
...Češi mají nejraději lososa díky jeho lahodné chuti a jednoduchosti přípravy? Většina dotazovaných jej připravuje i s kůží na pánvi či v troubě na přírodní způsob, případně na grilu. Nejoblíbenější přílohou jsou pak brambory a salát.
Průzkum: Losos porazil kapra
Podle průzkumu společnosti Tesco si lososa dopřává 20 % Čechů. Právě tahle varianta je v posledních letech na štědrovečerní tabuli stále častěji, třeba i na úkor tradičního kapra, kterého preferuje jen 13 % Čechů.