Sezona jedlých i nejedlých plodů je v plném proudu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sezona jedlých i nejedlých plodů je v plném proudu

kaštany
kaštany (iStock)

Na cestách pod jírovci se povalují nejedlé kaštany, regály obchodů se zase zaplňují těmi jedlými. A oba druhy mají léčivou moc a pestré využití. Vyzkoušejte naše tipy!

Pod polštářem nebo v kapse

Nasbírejte tolik kaštanů, kolik je vám let, plus jeden navíc. Ty pak vložte do plátěného pytlíku, zašijte a dejte pod polštář. Měli byste na nich poctivě spát až do prvního jarního dne. Kaštany do sebe totiž prý nasávají veškeré škodliviny z těla. Přinášejí úlevu při křečových žilách, revmatismu, bolestech páteře a hlavy nebo při zánětech močových cest. Jeden nebo více kaštanů v kapse uleví od bolesti kyčlí, kolenou nebo pomáhá proti rýmě. Lidoví léčitelé dokonce doporučují kaštany i na podporu plodnosti.

Připravte si tinkturu

Rozkrájené nejedlé kaštany napěchujte do zavařovací sklenice a zalijte lihem (např. vodkou). Nechte louhovat tři týdny v temné místnosti, každý den protřepejte. Poté proceďte a používejte k mazání bolavých kloubů, zad nebo na křečové žíly.

Udělejte si radost

Vraťte se do dětských let, pozvěte děti a vnoučky, a z kaštanů si pomocí párátek nebo sirek vyrobte zvířátka či postavičky.

Recept na jedlé kaštany naleznete v tištěné podobě deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.