Sezona jedlých i nejedlých plodů je v plném proudu

Na cestách pod jírovci se povalují nejedlé kaštany, regály obchodů se zase zaplňují těmi jedlými. A oba druhy mají léčivou moc a pestré využití. Vyzkoušejte naše tipy!
Pod polštářem nebo v kapse
Nasbírejte tolik kaštanů, kolik je vám let, plus jeden navíc. Ty pak vložte do plátěného pytlíku, zašijte a dejte pod polštář. Měli byste na nich poctivě spát až do prvního jarního dne. Kaštany do sebe totiž prý nasávají veškeré škodliviny z těla. Přinášejí úlevu při křečových žilách, revmatismu, bolestech páteře a hlavy nebo při zánětech močových cest. Jeden nebo více kaštanů v kapse uleví od bolesti kyčlí, kolenou nebo pomáhá proti rýmě. Lidoví léčitelé dokonce doporučují kaštany i na podporu plodnosti.
Připravte si tinkturu
Rozkrájené nejedlé kaštany napěchujte do zavařovací sklenice a zalijte lihem (např. vodkou). Nechte louhovat tři týdny v temné místnosti, každý den protřepejte. Poté proceďte a používejte k mazání bolavých kloubů, zad nebo na křečové žíly.
Udělejte si radost
Vraťte se do dětských let, pozvěte děti a vnoučky, a z kaštanů si pomocí párátek nebo sirek vyrobte zvířátka či postavičky.
Recept na jedlé kaštany naleznete v tištěné podobě deníku Aha!