Hitparáda nejčastějších poklesků proti bontonu: Zatočte se zlozvyky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hitparáda nejčastějších poklesků proti bontonu: Zatočte se zlozvyky!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Člověk by se nudou ukousal, nedá se pořádně nikam jít. A tak si aspoň kouše nehty. Ano, v pandemii je čas na zlozvyky, ale je také čas s nimi zatočit. Věděli jste, že právě v této době se prohlubují naše špatné návyky nejvíc?

Aby ne, uklidňuje to, nervy na pochodu je třeba nějak krotit a okusování prstů a šťourání v nose pomáhají. Co na tom, že se při tom nejsnáze nakazíme. Prostě si nemůžeme pomoct. Jak z toho ven? Zkusme vnímat následující řádky.

Popotahování a dloubání se v nose

Tyká se to především mužské populace. Pro okolí je popotahování nepříjemné akusticky i vizuálně. Přitom stačí použít kapesník!

Vymačkávání pupínků

Posedlost, zabíjení času, falešná touha po dokonalosti. Uvědomte si, že byste si mohli »nípat« pusu do aleluja, a stejně to nikdy nebude ono. A ještě budete vypadat strašně.

Skřípání zubů (bruxismus)

Tohle je práce pro odborníka, protože např. skřípání zubů ve spánku musí odblokovat expert. A pomoc vyhledejte včas, jinak si zuby úplně obrousíte.

Uvědomte si nešvar a dejte si závazek... Radí psycholožka a psychoterapeutka Mgr. Alexandra Hrouzková, Ph.D.

Proč se zlozvyky u lidí objevují?

„Zlozvyk je návyk určitého chování, které člověku nijak neprospívá, spíše naopak. Avšak toto chování se vyvinulo a ustálilo z nějakého důvodu a plní svou funkci. Většinou uklidňující.“

Co bývá příčinou jejich vzniku?

„Spouštěčem bývá vnitřní napětí, od kterého si člověk potřebuje ulevit. Když se objeví nervozita, úzkost, stres, naštvání, potřebujete udělat něco, co přinese úlevu. Když se dané chování osvědčí, příště to učiníme znovu. Stačí pár opakování, a zlozvyk je na světě.“

Proč je tak obtížné je odstranit, když víme, že nám škodí?

„Letitý zlozvyk je v chování pevně ukotven a probíhá povětšinou jako automatická reakce. V prvé řadě je potřeba začít si zlozvyky a jejich vzorce uvědomovat. Pak je však místo zlozvyku potřeba provést něco jiného, užitečnějšího, co přinese více radosti.“

Další zlozvyky a zbytek rozhovoru najdete v tištěné verzi Aha! 7. 11. 2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.