Zeman ustoupil: Metály rozdávat nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zeman ustoupil: Metály rozdávat nebude!

Státní vyznamenání 2013: Miloš Zeman tehdy vyznamenal i filosofa Erazima Koháka
Státní vyznamenání 2013: Miloš Zeman tehdy vyznamenal i filosofa Erazima Koháka (Archiv Blesku)

Žádná fanfára, žádné metály, žádný zaplněný Vladislavský sál. Prezident Miloš Zeman (76) nakonec dal na rady epidemiologů a letos udílení státních vyznamenání zrušil. Oceněným to ale líto být nemusí, metálů se dočkají za rok.

Dlouho si na Hradě plánovali, že přece jen za osekaných podmínek ceremoniál udělají. I když bez hostů a rautu, jen předat ocenění a šup domů. Jenže nakonec ani tahle varianta nebude. „Na základě doporučení ministra zdravotnictví profesora Prymuly se prezident republiky rozhodl, že slavnostní akt předávání státních vyznamenání bude odložen a bude se konat příští rok 28. října 2021,“ oznámil včera konečný verdikt kancléř Vratislav Mynář (53). Hrad alespoň v den státního svátku zveřejní v osm večer jména všech letos oceněných.

Střídání stráže Oslavy 28. října bývají na Hradě veliké, letos se ale budou muset uskromnit. Proběhne slavnostní střídání hradní stráže, na jehož konci zazní státní hymna. A také bude v osm večer nasvíceno I. nádvoří v barvách české trikolory. Otázkou zatím zůstává, jestli vystoupí prezident s projevem k národu. Podle Zemanova mluvčího se zatím projev neplánuje, ale zatím ho nikdo nevyloučil. Mezi vyznamenanými jsou letos váleční veteráni, bojovníci proti pandemii covidu – tady prezident plánoval vyznamenat ministra zdravotnictví Romana Prymulu (56, za ANO) – nebo třeba in memoriam zpěvák Karel Gott (†80).

Hádka s Hřibem

Pořádně zostra se včera pustil kancléř Mynář do pražské primátora Zdeňka Hřiba (39, Piráti). Hrad totiž dopálilo vyjádření, kdy se první muž metropole vyjádřil ve smyslu, že akce ve Vladislavském sále by byla papalášská. „Důvod je stejný jako na jaře. Prasata jsou hladová,“ napsal tehdy mimo jiné Hřib. Podle Mynáře se tím dopustil nejstrašnější urážky všech vyznamenaných. „Kdyby v sobě měl aspoň trochu slušného vychování, tak se za svá slova omluví, okamžitě odstoupí a někde v soukromí si nafackuje,“ řekl k tomu kancléř. Primátor se ale brání, že rozhodně neurážel oceněné, ale narážel na jarní nepovolenou zabijačku Mynáře v Osvětimanech. „Pan Mynář má slova nepravdivě překroutil. Původně plánované oslavy 28. října jsem označil za ukázkový příklad pohrdání občany v přímém přenosu,“ odpověděl Hřib.

Povýší generály, šéf špionů chybí

Tradičně probíhá 28. října i jmenování nových generálů. Slavnostní akt byl ale letos odložen, a tak budou všichni povýšeni k 27. říjnu. Prezident Zeman už podepsal i příslušné rozkazy. Ani letos se ale povýšení nedočká šéf BIS Michal Koudelka. A to přesto, že ho vláda navrhla už popáté. Naopak mezi povýšenými jsou například policejní prezident Jan Švejdar nebo ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Víte, že...

...se letos kvůli pandemii neuskuteční ani slavnostní pietní akt na pražském Vítkově?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.