Metály od Zemana: Dostal ho i známý hoteliér! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Metály od Zemana: Dostal ho i známý hoteliér!

prezident Zeman
prezident Zeman (Foto ara, Facebook Top Hotel)

Byli spolu v Číně, jeho firma získala od Hradu lukrativní smlouvy a Miloš Zeman (76) v jeho hotelu hned dvakrát slavil triumf v prezidentské volbě. Teď se Vladimír Dohnal (80) dočkal od hlavy státu i metálu.

Prezident bývá často kritizován, že dává státní vyznamenání svým příznivcům a známým. Právě s Dohnalem se hlava státu zná poměrně dlouho. Už v roce 2013 si Zemanův tým vybral pražský Top Hotel jako sídlo štábu při prezidentských volbách a slavil zde vítězství, což si poté ještě jednou zopakoval. O rok později se pak Dohnal podíval s prezidentem jako člen podnikatelské delegace do Číny.

Za úspěšné podnikání

A za co vlastně hoteliér medaili Za zásluhy I. stupně získal? „Předseda představenstva a zakladatel společnosti TOP HOTELS GROUP a.s., která téměř dvacetkrát uspěla v prestižní soutěži »Českých 100 nejlepších«. Ze zdevastované ubytovny Košík dokázal navrhnout a vybudovat jeden z největších kongresových hotelů nejen v ČR, ale v celé EU, který disponuje 800 pokoji a více než 5000 kongresovými místy,“ stojí v oficiálním zdůvodnění Hradu.

Lukrativní smlouvy

Dohnalova firma má také se Správou Pražského hradu (SPH) čilé obchodní kontakty. A to například na zajišťování cateringu na různých akcích či půjčování zaměstnanců za skoro miliony korun. A od letošního roku i pronájem restaurace Lví Dvůr, která je hned při vstupu do sídla českých králů a prezidentů. Za to provozovatel platí nájem 10 tisíc měsíčně, který se později zvedne až na 80 tisíc. A také si pronajímá vybavení za dalších 20 tisíc. I tak je to za hubičku, když o rok předtím chtěla SPH za pronájem 180 tisíc měsíčně.

Pro metál až za rok

Dlouho Hrad usiloval o to, aby ceremoniál předávání státních vyznamenání proběhl. Ale nakonec prezident Zeman poslechl varování epidemiologů a akci posunul o rok. Všichni ocenění nebo jejich příbuzní tak dostanou medaile a řády až 28. října 2021.

Psychiatr, který pobouřil

Překvapením mohlo být i vyznamenání psychiatra Jaroslava Matýse. Ten je sice uznávaným dětským psychiatrem, ale loni si pořádně pošramotil pověst, když na adresu švédské aktivistky Grety Thunbergové řekl, že je: „nezralým dítětem s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“. Tímto výrokem ale vyvolal vlnu nevole, znepokojil i tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (34) a nakonec musel rezignovat na svoji funkci předsedy sekce dětské a dorostové psychiatrie a od jeho slov se distancovala i Česká psychiatrická společnost.

Spřátelený sexuolog

Vyznamenání se dočkal také sexuolog Radim Uzel (80), který také patří k zastáncům a sympatizantům prezidenta Zemana. Za Stranu práv občanů – dříve Zemanovci – dokonce dříve neúspěšně kandidoval do Senátu. A tvrdil, že ho k tomu přemluvil právě Zeman. „Přemluvil mě k tomu můj přítel a čestný předseda této strany Miloš Zeman. Pro mě je to jediný politik, kterého si vážím a kterého léta znám,“ řekl v roce 2012 pro MF DNES Uzel.



Přečtěte si
SimonH
30. 10. 2020 • 20:32

Pokud pomlouváte Gretu Thunberg, tak byste se měli stydět! Jste stejný jako Matýs! Civilizovaný svět Gretu chválí, jen úplní ubožáci ji pomlouvají, jako Matýs nebo Klaus!

SimonH
30. 10. 2020 • 20:27

Matýs by se měl stydět, protože pomlouval Gretu Thunberg! Zeman ho ještě vyznamenal, ale to mě vlastně nepřekvapuje, protože ten vyznamenává hlavně ty, co hodně lidí naštvou. Ještě k tomu kandidoval za Trikoloru do senátu, to hovoří za vše. Slušný člověk by nemohl převzít medaili od takového darebáka a vlastizrádce, jako je Zeman!

-bello-
30. 10. 2020 • 15:43

Kdy dostane ocenění i "krásná Alex " - Sašenka Mynářová?
----------------------------------- --------------------

Chudák dětský psychiatr Matýs, podělaný ministr a právník Adam Vojtěch se polekal a přitom magor Gréta to schytala od civilizovaného ( inteligentního ) světa docela bez obalu.
Radim Uzel byl oceněn za na potenci? (Pozn. pro kritiky Romana Prymuly: Radim Uzel je taky vje to voják, který ještě musel splňovat kádrové požadavky a být v KSČ ! )
Když nejsou lidi, tak vyznamenání být nemusí! Nebo má snad Zeman povinné kvóty?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.