Měli mě za ďábla: Nepálec žil bezmála 60 let s obličejem pokrytým nádory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Měli mě za ďábla: Nepálec žil bezmála 60 let s obličejem pokrytým nádory

Ve 30 letech už kvůli potížím nemohl normálně mluvit, jíst ani pít.
Ve 30 letech už kvůli potížím nemohl normálně mluvit, jíst ani pít. (Foto Profimedia.cz)

Život s tělesným postiženým je peklo. O to víc, když je tak výrazné jako v případě Nepálce Ashoka Shresthy (60), jemuž prakticky celý život pokrývaly devadesát procent obličeje nádory, kvůli nimž byl označován i za ďábla. Teď se však blýská na lepší časy.

S pomocí svojí kamarádky Kristiny (24) totiž založil internetovou sbírku, díky které vybral v přepočtu skoro milion korun, a mohl si dovolit operaci u odborníků v USA. Těm se zatím podařilo odebrat devadesát procent tumorů. Další operace v budoucnu by pak Ashoka měly zbavit obtíží úplně. Možná pozdě, ale lepší než nikdy... Předtím si totiž kvůli onemocnění zažil své.

Nádory zasahující do nervové soustavy mu začaly vinou vzácné genetické poruchy, tzv. neurofibromatózy, růst už prakticky hned po narození. „Ve dvou letech jsem byl na první operaci, nádory ale dál rostly. Ve třiceti jsem jel na zákrok do Indie, ale znova nevyšel,“ popisuje Ashok.

Školy měl, práci ne

Tou dobou mu už nádory zakrývaly půlku obličeje, oslepl na jedno oko a měl potíže vůbec mluvit, jíst a pít. Přestože měl Nepálec vysokoškolské vzdělání v oboru účetnictví, nedokázal si kvůli vzhledu najít práci. Navíc ho trápila psychika. „Lidé na mě zírali, bez dovolení si mě fotili, jednou mi dokonce řekli, že jsem byl v minulém životě ďábel,“ prozrazuje Ashok, který momentálně žije v Chicagu, kde si našel práci jako kuchař v nepálské restauraci. A pokud se nic nepokazí, lékaři ho trablí zbaví časem úplně. „Snad ten den nastane,“ přeje si...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.