Na Moravě našli 2300 let staré pohřebiště: Vykopali keltské válečníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Na Moravě našli 2300 let staré pohřebiště: Vykopali keltské válečníky!

Hrob bojovníka s mečem.
Hrob bojovníka s mečem. (Ústav archeologické památkové péče Brno)

Před 2300 lety je zde zakopali i s jejich meči. Hroby keltských bojovníků ze 4. století př. n. l. v Horních Heršpicích v Brně našli nyní archeologové.

Ve třech ženských hrobech našli archeologové bronzové ozdoby – nápažníky či náramky, nánožníky a nákrčník. V dalším hrobě byl pohřben bojovník s mečem. Meč, původně uložený v pochvě, se ale nedochoval v ideálním stavu. „Odkryli jsme pravěké pohřebiště s devíti kostrovými hroby ze starší doby laténské. Jedná se pouze o severní až severozápadní část areálu pohřebiště.

Zatím neznámý počet dalších hrobů je možné předpokládat jižně a východně od skryté plochy,“ prozradil Jiří Zubalík z Ústavu archeologické památkové péče. Mezi cennými předměty v hrobech byly špatně dochované železné a bronzové spony, které tvořily součást oděvu pochovaných. Nalezena byla také bronzová spona s precizně provedenou výzdobou terčíku.

Víte že...

...hroby se našly při záchranném průzumu před stavbou velkoskladu firmy obchodující s ovocem a zeleninou?

Co se v té době dělo v Evropě?

V té době Římané postavili svůj první viadukt. Středomořské civilizace poprvé použily ke stavbě pálené cihly. V Řecku a Itálii byly poprvé vystavěny mlýny poháněné osly. Aristoteles navrhl rozdělení v té době známých věd. Svá filozofická učení rozvíjeli Epikuros, Platon, Sokrates nebo Sofokles.

Nález starý 33 let

Je velmi pravděpodobné, že k brněnské nekropoli patří i hrob objevený v roce 1987 při stavbě kanalizace, zhruba 60 metrů jižněji. Stav dochování koster nebyl dobrý, jejich pozůstatky budou předmětem dalšího antropologického zkoumání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.