Autobusák Libor Krejčů (52) popsal: Zbili mě maďarští celníci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Autobusák Libor Krejčů (52) popsal: Zbili mě maďarští celníci!

Libor se snažil celnici přesvědčit, aby nenutila spící děti vycházet ven z autobusu uprostřed noci. I po týdnu jsou na rameni patrné modřiny.
Libor se snažil celnici přesvědčit, aby nenutila spící děti vycházet ven z autobusu uprostřed noci. I po týdnu jsou na rameni patrné modřiny. (Foto Aha! – Veronika Slavíková)

Šofér autobusu Libor Krejčů (52) vezl turisty z dovolené v Chorvatsku. Na maďarských hranicích ho 13. září zastavili celníci. Ti pak podle řidičových slov nafingovali incident, který skončil jeho brutálním zbitím a uvězněním.

Libor z Jablonce nad Nisou jezdí s autobusem již 15 let. Jezdí převážně dálkové trasy. Chvíli poté, co si po 4,5 hodinách řízení šel v autobuse lehnout na povinnou přestávku, probudil řidiče dětský křik. „Policistka na celnici chtěla otevřít zavazadlový prostor a nelíbilo se jí, že nejde otevřít celý. Potom probudila všechny cestující a donutila je vyjít ven, a to včetně malých dětí. Celou dobu nadávala a tvrdila, že nerozumí. Proto jsem zavolal bývalé manželce, která je původem Maďarka, aby mi přeložila, že chci její číslo a budu si na ni stěžovat,“ popisuje Libor. Jelikož mu nechtěla celnice své číslo poskytnout, vzal svůj telefon a vyfotil ji. „Když jsem chtěl vyfotit i druhou celnici, chytla mě za ruku a snažila se mi vytrhnout telefon. V ten moment jsem vytrhl ruku z jejího sevření, otočil se a šel dál. To už ale ona ležela na zemi a svíjela se, jako by ji někdo zkopal. Čtyři nebo pět celníků na mě skočilo, spoutali mě a zavřeli do cely,“ vypráví řidič, který má od té doby bolestivé a nepohyblivé rameno a modřiny v obličeji. „Donutili mě podepsat, že jsem již podlitiny měl. Všech 50 lidí v autobuse ale může dosvědčit, že to není pravda,“ dodává šofér.

Cestující prosili o vodu

Libor zůstal zavřený v cele a nevěděl, co s ním bude. Srkz okno cely viděl stát autobus, ve kterém zůstalo 50 lidí bez řádného přístupu k jídlu a vodě téměř 14 hodin. „Venku bylo 30 stupňů, cestující se tam váleli po zemi jako bezdomovci, otec s ročním miminkem, jehož brek mě v tu noc probudil, tam prosil o jídlo pro své dítě. Chyběla tomu jakákoli důstojnost,“ popisuje.

Ministerstvo: Informovali nás cestující

„Náš zastupitelský úřad byl o incidentu informován cestujícími. Na jejich podnět kolegové z Budapešti ihned kontaktovali maďarskou policii, aby vše objasnila a zajistila cestujícím vodu a hygienické prostředky. Řidič se na zastupitelský úřad neobrátil. Konzul byl v neustálém kontaktu s cestovní kanceláří a manželkou řidiče. Podle posledních našich informací byl řidič propuštěn na svobodu a odjel zpět do ČR. Nyní je celý incident v rukou státního zastupitelství,“ řekla Aha! Zuzana Štíchová z ministerstva zahraničních věcí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.