Po mrtvici přišel se synem o všechno: V chodbě se sprchují, čistí zuby a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Po mrtvici přišel se synem o všechno: V chodbě se sprchují, čistí zuby a...

V chodbě se sprchují čistí zuby i myjí nádobí
V chodbě se sprchují čistí zuby i myjí nádobí (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Otevře dveře do bytu a ocitnete se v předsíni, zároveň koupelně a zčásti i kuchyni. Ve vstupní chodbičce je sprchový kout, vedle umyvadlo a kuchyňský dřez v jednom, pračka. Tak žije bývalý úspěšný podnikatel Jiří V. (52) z Prahy, který se sám stará o synka Kubíka (7).

Měsíčně vydělával kolem 50 tisíc, mohl splácet a opravovat dům, cestovat, sportovat a sbírat motorky. V té době si rozvedený muž našel novou přítelkyni a zdálo se, že život bude poklidně ubíhat. Ve chvíli, kdy partnerka otěhotněla a měl se narodit malý Kuba, Jiřímu V. do cesty vstoupila náhlá mozková příhoda, po níž skončil v invalidním důchodu. „Přežil jsem, ale musel jsem se všechno učit od začátku. Chodit, mluvit...“ svěřil se Aha!. Našetřených peněz rychle ubývalo, nové vydělávat nemohl, a tak se brzy dostal do finanční tísně a o všechno přišel. A to na něj další životní zkouška čekala. Maminka odešla Partnerka, která mu po nemoci pomáhala, nečekaně změnila své plány. Opustila nejen Jiřího, ale i svého syna. Ten tak na dva měsíce skončil v zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek. Když se Jiří V. jakž takž dostal z nejhoršího, podporu našel u úřednice z OSPOD, orgánu sociálně-právní ochrany dětí. „Ta byla doslova anděl strážný, dodala mi sebevědomí a pomohla, abych Kubu dostal do péče,“ uvedl Jiří V. Zcela sami zůstávají na všechno už tři roky, po které se naštěstí tátovi daří zajistit Kubovi maximum. Společně zakotvili v pražských Dejvicích, odkud tatínek pochází. S důchodem zhruba 7400 korun si však mohl dovolit jen malý nebytový prostor bez koupelny, vlhký a bez pořádné kuchyně či obyčejné podlahy... To by tatínek chtěl změnit především.

Syn mu dodává sílu

V praktických věcech Jiřímu V. pomáhá nadační fond Kidtown.cz pod hlavičkou Přístavu naděje Markéty Gallové. I sám však všechnu energii věnuje péči o syna. „Dává mi sílu, s ním jsem teprve přišel na to, oč jsou obvykle chlapi ošizení. Být opravdu rodičem, jako maminka, která ví o každém vypadlém zubu... Prožívají s dětmi maličkosti, jež jako táta, který tráví většinu času v práci, nemáte šanci vidět,“ řekl. Za svou situaci se stydí, proto také nechce uvádět plné jméno. Věří ale, že nakonec zvládnou spolu s Kubou návrat k normálnímu životu.

Hlavní je bydlení a škola

Co by však Jiří V. skutečně chtěl? „Sám nepotřebuji nic, snad jen práci, jíž bych mohl dělat i přesto, že se po mrtvici špatně pohybuji a mluvím, a přitom se starat o Kubu,“ uvedl. Synovi by rád zajistil doučování, vzhledem k omezené hybnosti rukou s ním sám nemůže procvičovat psaní a kvůli vadě řeči po mrtvici ani čtení. A také lepší bydlení. „Stačí jakýkoli byt, který zvládneme zaplatit a kde bude mít Kuba normální pokojíček. Kvůli mé hybnosti samozřejmě v domě s výtahem nebo v přízemí,“ dodal Jiří.

Co je mrtvice?

Mozková mrtvice či cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Je to nedokrvení určité části mozku, jehož následkem dochází k trvalému odumření mozkových buněk. Zhruba třetina lidí na toto onemocnění zemře, další třetina si s sebou nese trvalé následky a invaliditu.

Můžete pomoci

Do pomoci Jiřímu a Kubovi se můžete zapojit i vy finančními dary na transparentní účet nadačního fondu Kidtown.cz: 5150785379/0800



Přečtěte si
vemenozmojistary
22. 9. 2020 • 17:29

A kde je ten dům, motorky atd? A bydlí v nebytovém prostoru? Tak teď jinou pohádku!

-bello-
22. 9. 2020 • 13:08

CO JE TO ZA BLBOST?!
V nebytovém prostoru nemůže ze zákona bydlet!!!
Tak nevím, jak na to reaguje ta sociální organizace.
Nájem za nebytový prostor je jiný, než za byt!
Má nás někdo za blbce?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.