Chudých v zemi ubývá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Chudých v zemi ubývá!

Finance.
Finance. (Foto red)

Přes 11 tisíc na měsíc, anebo zhruba 373 korun na den. Taková byla před dvěma lety hranice pro to, aby byl jednotlivec považován za příjmově chudého. Na pokraji chudoby živořilo téměř 950 tisíc Čechů, čtvrtina z nich nemohla kvůli nedostatku peněz vyjet ani na týden pod stan! Deník Aha! proto zjišťoval, jestli se jejich situace obrací k lepšímu.

Zatím poslední údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) za rok 2017 vypadají docela dobře. Počet lidí ohrožených příjmovou chudobou klesal, před dvěma lety jich bylo lehce přes 9 procent. Ubylo také těch, které trápí materiální deprivace – tedy nemohou si dovolit věci, které mnozí pokládají za samozřejmé, jako je televize, pračka, maso nebo týdenní dovolená.

Rostly mzdy...
Jenže jestli tento pozitivní trend pokračoval také vloni, není dosud jasné – údaje ČSÚ zveřejní až letos. Průměrná mzda se však v loňském 3. čtvrtletí dostala na 31 516 Kč – což bylo meziročně o 8,5 procenta více. Zvyšovala se také minimální mzda na 12 200 korun a letos už dosáhla dokonce 13 350 korun! Ekonomka společnosti Cyrrus Anna Píchová proto očekává, že tyto faktory na chudobu loni zabraly. „Podle odhadů by míra příjmové chudoby měla klesnout pod 9 procent, míra materiální deprivace se sníží zhruba o půl procenta,“ sdělila deníku Aha!.

...ale i ceny
Jenže ekonomové zároveň věští zpomalení růstu českého hospodářství. Zároveň straší tím, že letos přijde drahota, jaká tu už dlouho nebyla. Jak se tohle promítne do naší životní situace? „Vzhledem k tomu, že nízké mzdy loni rostly a letos opět porostou procentuálně rychleji než vysoké mzdy, a vzhledem k tomu, že růst mezd výrazně převyšuje inflaci, nepochybně dochází poklesu příjmové chudoby,“ říká Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Jeho slova potvrzuje také Píchová. 

Finance.

Ekonomka Eva Zamrazilová: Záleží na distribuci mezd
„Nezaměstnanost se v Česku loni držela rekordně nízko a mzdy rostly v průměru rychleji než ceny. Jako celek na tom tudíž loni byli občané Česka ekonomicky určitě lépe než v roce 2017. To ale neznamená, že nutně musela klesnout i míra chudoby. Její hranice se totiž poměrně dost pohybuje v závislosti na distribuci mezd ve společnosti.“

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda: Slováci se mají hůř
„Letos to (míra materiální deprivace, pozn. red.) bude zřejmě méně než 3,5 procenta. Průměr EU přitom loni činil 6,9 procenta... V Rakousku je podíl materiálně deprivovaných lidí stejný jako v ČR. Vyšší než v ČR je například v Portugalsku, Itálii, ve Francii, Belgii a dalších zemích EU. Na takovém Slovensku je dokonce takřka dvakrát vyšší než v ČR, když dosahuje sedmi procent.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.