Co byste měli vědět o proteinové dietě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co byste měli vědět o proteinové dietě

...
... (istock.com)

Taky jste v době karantény přibrali? Někteří odborníci tvrdí, že skoro polovině lidí se ručička na váze vychýlila směrem nahoru. Jak si rychle pomoci? Třeba proteinovou dietou.

Ta je nyní v kurzu, protože úbytek váhy je s ní brzy znát. Nemáte chuť na sladké ani hlad. Je to dáno tím, že jídelníček je orientován na syté potraviny, které mají nízký glykemický index. Jestliže se s proteinovou dietou dobře zachází, může nastartovat rychlé hubnutí. Běžně si organismus ukládá cukr do jater a svalů a tuky do tukových buněk. Tělo si tak vytváří rezervu, aby mělo v případě nouze z čeho zajistit správné fungování orgánů. A když vyřadíme sacharidy? „Metabolismus se přepne do fáze, kdy organismus vyčerpává energetické zásoby uložené ve svalech a játrech a poté si tvoří takzvané ketolátky z rozpadu tukové tkáně,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Tím dojde k rychlé redukci tuku, také ke zlepšení hladiny cukrů a tuků v krvi. Má to však i odvrácenou stranu mince.

Čtrnáct dní a dost!
Při jednostranně orientovaném jídelníčku s vysokým obsahem bílkovin se při dlouhodobém držení může dostavit pocit vyčerpání a deprese. Proto se doporučuje ketodietu držet jen dva týdny.

Nevýhody
➤ pachuť v ústech
➤ dech, který je cítit po čpavku
➤ zhoršená kvalita nehtů a vlasů
➤ vyčerpávání vitamínů B komplexu, zinku a vápníku

Jak nenabrat kila zpět
Po přísné dietě je potřeba se začít správně stravovat. Právě vhodné návyky a vyvážená strava zabrání, aby došlo k jo-jo efektu. Než si vše osvojíte, můžete vyzkoušet krabičkovou dietu nebo si naordinovat jídelníček s odborníkem či si najít ty správné recepty na internetu.

Losos s mačkaným hráškem a mátou
Budete potřebovat:
➤ 150 g lososa
➤ 120 g mraženého hrášku
➤ 24 g pomerančové šťávy
➤ 12 g citronu
➤ 1,2 g máty
➤ 1 g řepkového oleje
➤ 0,36 g pomerančové kůry
➤ zázvor
➤ citronovou šťávu
➤ vývar zeleninový
➤ sůl
➤ pepř

Postup:
Lososa zbavíme kůže. Šťávu z pomeranče a kůru smícháme se šťávou z citronu, kapičkou oleje, špetkou zázvoru, solí a hrubě nadrceným pepřem a nalijeme na lososa, necháme marinovat. Poté i se zbytkem marinády pečeme na 200 °C asi 15 minut. Hrášek vaříme ve vývaru, část rozmačkáme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem, solí a nasekanou mátou. Ozdobit můžeme orestovanou půlkou citronu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.