Prokletá hrobka otevřena: Kdo vstoupí, zemře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Prokletá hrobka otevřena: Kdo vstoupí, zemře!

Východní pohřební komora, pohled na východ
Východní pohřební komora, pohled na východ (Foto archiv Jiřího Šindeláře, Naše historie z.s.)

Kdo do téhle hrobky vstoupí, ten zemře! Tak zní legenda o místě posledního odpočinku Vojtěcha z Pernštejna, který byl v roce 1534 pochován v kostele Sv. Bartoloměje v Pardubicích. Vědci nyní hrobku otevřeli. Tomu, co tam našli, se nestačili divit.

Nejvyšší hofmistr Českého království Vojtěch z Pernštejna odsoudil k smrti »českou Čachtickou paní« Kateřinu z Komárova. Ta své poddané v 16 století na tvrzi Pičín u Karlštejna trýznivě mučila a před soudem se doznala k sadistickému zavraždění 14 děveček. Dostala za to smrt. Ta ale po několika dnech dohnala i jejího soudce, vlivného šlechtice. Mezi lidmi se říkalo, že jej Kateřina proklela. „Stáhnu tě s sebou do pekla,“ měla vykřiknout směrem k Pernštejnovi.

Nezemřeli...

„Podařilo se nám vyvrátit legendu, že vdova po Vojtěchovi (Johanka Zvířetická z Vartenberka) hrobku proklela s tím, že každý, kdo do ní vstoupí zemře,“ řekl Aha! vedoucí technické části projektu geofyzik Jiří Šindelář. Krátce po Vojtěchově smrti lidé hrobku použili znovu pro rodově spřízněnou kněžnu Žofii Těšínskou. „Kdyby se věřilo, že je hrobka prokletá, zcela určitě by tam v 16. století, nevstoupili. Legenda o prokleté hrobce je nesporně mladšího data,“ vysvětlil Aha! Šindelář.

V dobrém stavu

Ani po pěti stech letech není záhada Pernštejnova skonu vyřešena. Vědci hrobku otevřeli a spustili do ní sondu s kamerou. Co našli je překvapilo. „V roce 1995 bylo řečeno, že je hrobka rozkradená a vypleněná. Nyní jsme zjistili, že stav je poměrně dobrý,“ prozradil Aha! vedoucí archeolog Jan Frolík.

Záhada Pernštějnovy smrti

Za smrt a mučení poddaných Kateřinu nejvyšší hofmistr odsoudil ke smrti hlady ve věži Mihulka na Pražském hradě. Dva dny po její smrti, 17. března 1534, sám skonal. Vojtěch z Pernštejna a na Pardubicích (†43) byl pohřben narychlo proti tehdejším zvyklostem, což zavdalo spekulacím o prokletí či otravě. Náhlý skon by mohla způsobit i nemoc, například v té době známá kožní tuberkulóza. „Pernštejna by klidně mohla zabít. Nepěkně by se projevila na podobě těla. Příbuzní by tak raději volili rychlý pohřeb,“ míní Šindelář.

Rýmovačka o zlé kněžně

V době Kateřinina řádění se prý o Karlštejně šířila zvláštní rýmovačka: „Dál od Karlštejna dál, dál! Tak náčelník lapků zavolal. Tam místo nás jiný morduje, krev panen pije a hoduje.“ Takový byl věhlas urozené paní...

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.