Táta chtěl těžce nemocnému synovi splnit tužbu: Nikola (10) na cestě snů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Táta chtěl těžce nemocnému synovi splnit tužbu: Nikola (10) na cestě snů

V zábavním parku Nikola litoval jen toho, že nestačil vyzkoušet všechny atrakce.
V zábavním parku Nikola litoval jen toho, že nestačil vyzkoušet všechny atrakce. (Foto pro Aha! – Martin Bartoš)

Příběh, který vhání slzy do očí, začal malou prosbou smutného táty těžce nemocného synka Nikoly (10). Chtěl mu splnit přání a vzít ho k moři. Díky karavanistům si klučina i s rodinou užil cestu snů.

Život spokojené rodiny z Uherského Brodu se ze dne na den změnil koncem roku 2017. Tehdy sedmiletý Nikola si začal stěžovat na bolesti hlavy. Zpočátku vždy ustoupily, ale zase se vrátily. Když se přidaly i žaludeční nevolnosti, proklepli hocha lékaři. Na jeho mozku a v páteři objevili velký zhoubný nádor. Nevzdali se, hoch je velký bojovník. Zvládl už tři operace, ozařování a několik cyklů chemoterapie. Nemoc na jeho tělo ale stále útočí. Statečný chlapec i rodiče ale bojují dál. Letos na jaře se táta Martin (43) rozhodl, že synovi splní jeho velké přání. Toužil spatřit moře, smočit se v jeho vlnách...

Troufalá žádost

V březnu napsal do jedné karavanové facebookové skupiny dotaz, zda by nemohl někdo poskytnou obytný vůz zdarma či za dobrou cenu na dovolenou jeho rodině, přesněji řečeno jeho velmi nemocnému chlapci. Netušil, jak troufalá jeho prosba je. Mezi »obytkáři« se traduje, že žena a obytné auto se nepůjčují. Příběh Nikoly a jeho rodiny ale pohnul ve svých zásadách jinak neoblomnými karavanisty. Zajistili nejen vůz, který poskytla zdarma pražská půjčovna obytných aut, ale i finanční podporu, výjimečný zábavný program a exkluzivní cestovní pojištění. Díky němu by veškerou zdravotní péči o Nikolu, který stále prochází chemoterapií, zaplatila pojišťovna.

Nikola, máma a táta Martin se nevzdávají.

Jede v »bublině«

Neskrývané nadšení prožíval Nikola už během samotné jízdy ve vysněném autě s »bublinou«. „Rád si tam hraju s bráškou a sestřičkou, je to naše doupě,“ vzkázal z cesty. Dalším překvapením na ní byla zastávka v polském zábavním parku Energylandii. „Rád jezdím na kolotočích a tady jich byla spousta. Chtěl jsem vyzkoušet všechny, ale vůbec se to nedalo stihnout,“ zalitoval. Další zastávkou bylo Kolejkowo, miniaturní model světa ve Wroclawi. „To byla nádhera, úplně jako kdybych jel sám vlakem. Dokonce se střídal i den s nocí, takže v noci byly vidět stíny v domech,“ zářil Nikolka. Nakonec se mu splnilo i největší přání, když ho vlídným šuměním přivítaly vlny Baltské moře.

Skvělí pomocníci

Prosbu nenechal zapadnout karavanista Stanislav Münster, který se o příběh začal zajímat. Ve spolupráci s Leošem Fučíkem z Opus Lacrimosa a provozovatelem obytného auta pro handicapované Charlie Tramp zorganizovali sbírku, následně se začali zapojovat další a další lidé s dobrým srdcem. Nakonec se přidala i Laura Trebel-Gniazdowská z Polského institutu v Praze a začaly se dít věci.

Nikola je stále obklopen lidmi, kteří mu drží palce.

Co dobří lidé zajistili

*Podařilo se shromáždit 40 tisíc korun.

*Rodina dostala bezplatné vstupy do solného dolu Wieliczka, lunaparku Energylandia, wroclawského Kolejkowa a Afrykária, do labyrintu, muzea motýlů a iluzionistického muzea.

*Zdarma nocovali ve všech kempech po cestě, včetně nejhezčího na poloostorvě Leba.

*Díky nadnárodní síti čerpacích stanic se podařilo pokrýt i náklady na pohonné hmoty.



Přečtěte si
fucik.leos@gmail.com
1. 9. 2020 • 01:56

Nejtěžší bylo uspořádat v době vrcholícího strachu z Korunáče ouředně řádně registrovanou veřejnou sbírku. Na úřady se nesmělo osobně, poštu datovou schránkou nepřijímaly. Pro registraci sbírky např. musí žadatel předložit potvrzení všech existujících zdravotních pojišťoven, že jim nic nedluží. Víte, jak těžké je přesvědčit ouřad, aby potvrdil něco, co není? Ale zvládlo se to. A STÁLO TO ZA TO!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.