Chronická bolest hlavy trápí milion Čechů. Migréna útočila 18x měsíčně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chronická bolest hlavy trápí milion Čechů. Migréna útočila 18x měsíčně

...
... (istock.com)

Řada anekdot začíná větou: „Miláčku, dnes ne, bolí mě hlava...“ Lidé, kteří pravidelně bojují se skutečnou chronickou a palčivou bolestí hlavy, s migrénou, však vědí, že na ní nic veselého není. Právě naopak.

Své o migréně, která podle odborníků z České neurologické společnosti trápí zhruba milion Čechů, ví i Jindra Nebovidská (50). Však s ní žije už 35 let! Před nasazením nové léčby zažívala až 18 záchvatů měsíčně! „To vás prostě vypne, nejste schopni ničeho,“ přiznala Aha!.

Život napůl
Že migréna není jen běžná bolest hlavy, potvrzují i lékaři. Pacient při ní zažívá deprese, bolesti břicha, svalová napětí, dvojité vidění či výpadky zorného pole. Následuje pulzující bolest hlavy, zvracení, závratě... „Je to život napůl. Když záchvaty nemáte, vlastně jen čekáte, kdy přijdou. Nemůžete pracovat, nic si plánovat. Nevíte, jestli budete schopni běžných činností,“ popsala paní Jindra.

Může mít štěně
Dnes už mají nemocní naštěstí k dispozici léky zvané triptany. Nezabírají ale všem a ne všechny pojišťovny medikamenty, na něž se doplácí až kolem 15 tisíc korun měsíčně, pokrývají. „Mně zafungovaly skvěle, teď mívám třeba jen jeden záchvat za čtvrt roku. A tak jsem si konečně mohla pořídit a vychovávat štěně, to bylo dřív něco nepředstavitelného,“ uzavřela už s úsměvem paní Jindra.

Víte, že...
...až 300 tisíc lidí v Česku má měsíčně pět a více záchvatů migrény?

Nemoc zlehčují
Nemocným kromě příznaků nejvíc vadí, že okolí jejich problém nechápe nebo jej zlehčuje. Migréna přitom ovlivňuje všechny aspekty života – partnerství a rodičovství, zaměstnání, každodenní činnosti. „Nemocní se často stydí, pokládají migrénu za osobní selhání,“ řekla Aha! Rýza Blažejovská, předsedkyně organizace Migréna-help. Díky ní se lidé dozvědí, kam se obrátit pro pomoc či radu. „Zjistí, že na boj s migrénou nejsou sami a že za ni rozhodně nemohou,“ dodala Blažejovská.

Záchvat může trvat až 72 hodin
Základní příčina migrény je neznámá, má se však za to, že souvisí s kombinací několika faktorů. Zejména genetického, jelikož se až ve dvou třetinách případů dědí. Záchvaty migrény mohou trvat až hodin (!), je prokázáno i to, že ji zhoršuje fyzická aktivita, ostré světlo a hlasité zvuky. Pokud máte podezření, že trpíte migrénou, je namístě vyhledat neurologa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.