Lékařský rádce: Jak bojovat s migrénou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lékařský rádce: Jak bojovat s migrénou

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Lidé trpící migrénou vědí, co je skutečná a těžko popsatelná bolest hlavy. Tou hlavou chcete tlouct o zeď, dali byste majetek, cokoli, aby to přešlo. Může trvat od několika málo hodin až po více dní a někdy bývá skutečně k nevydržení. Podle neurologa MUDr. Davida Doležila, Ph.D., MBA. patří migréna mezi vůbec nejvíce vysilující onemocnění.

Ze strany zdravých jde o onemocnění mnohdy podceňované a bagatelizované. Prostě nevěří, že může být něco tak strašného. Mnozí zaměstnavatelé také mnohdy ani netuší, jaké problémy lidem tato nemoc přináší.

Obavy z nástupu

Nezasvěcení ji na pracovišti totiž často považují za běžnou bolest hlavy, zatímco pacienti se jejího příchodu děsí. „Stejně zásadní jako ataka migrény je i obava z jejího příchodu. Pacient v podstatě nikdy dopředu neví, kdy migréna přijde a překazí jeho plány. Je to onemocnění velice náročné na psychiku pacienta, ale také na porozumění okolí a veřejnosti. Závažnost dopadů onemocnění je velmi často zcela nepochopena,“ říká předseda Společnosti pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy. MUDr. David Doležil.

Co je migréna?

Migréna se nejčastěji vyznačuje pulzující nebo jednostrannou bolestí hlavy. Mezi její další projevy patří zvracení, nevolnost, citlivost na světlo, zvuk a celkové vyčerpání. Nejedná se tedy o banální bolest hlavy, na kterou stačí jedna tabletka, ale o problémy, které by se měly řešit s neurologem. Protože má toto onemocnění vážný dopad jak na soukromý, tak pracovní život pacientů, nelze jej podceňovat. Mnohdy může jít i o chronické a celoživotní problémy.

Preventivní a NOVÁ léčba onemocnění

Pro akutní léčbu migrény jsou určeny léky za skupiny antimigrenik, tzv. triptany. Ty tiší její projevy v průběhu akutního záchvatu. „Je nutné je vzít v okamžiku nástupu bolest, maximálně do deseti minut, pak se efekt snižuje,“ upozorňuje doktor Doležil. Pro snížení frekvence a intenzity záchvatů se aplikuje preventivní léčba. A nejnovějším typem preventivní léčby je biologická léčba, která blokuje proces vzniku tohoto onemocnění a snižuje počet atak a jejich intenzitu. Nyní se v Česku 250 pacientů s migrénou léčí novou injekční metodou. Takzvaná biologická léčba blokuje mozkové receptory, které spouštějí silnou bolest hlavy.

„Ano, jedná se o injekční formu aplikace látky, která má za cíl v mozku zablokovat určitý receptor. Zamezíme tak vzniku procesu, který vyústí v migrénu.“ Roztok se aplikuje jednou za měsíc a injekce vyjde na 14 tisíc korun. Jestli začnou lék proplácet zdravotní pojišťovny, zatím není jasné. „Víme, že až 80 % pacientů reaguje na tuto léčbu velmi dobře a že u nich dochází minimálně k padesátiprocentní redukci záchvatů. Když si představíte, že máte čtrnáct migrén za měsíc a najednou přijdou jen tři nebo čtyři, je to velký úspěch. Nejsme schopni migrénu vyléčit úplně, ale jsme schopni pomocí biologické léčby život těmto pacientům výrazně zlepšit,“ říká MUDr. David Doležil. Na migrény trpí podle mezinárodní studie neurologů každý desátý člověk. Chronickou formu má v Česku asi 50 tisíc lidí (tato nemoc ale někdy propukla až u milionů lidí).

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha! 16.2.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.