Oliverek (22 měs.) milionový lék nedostane: Navrhli nám ukončení léčby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oliverek (22 měs.) milionový lék nedostane: Navrhli nám ukončení léčby

Oliverek je velký bojovník.
Oliverek je velký bojovník.  (Facebook/Oliverkovy cesty s SMA)

Doufali, že jsou jen krok od záchrany svého syna. Teď ale znovu čelí strachu o jeho život. Rodiče Oliverka Kovalského, trpícího zákeřnou spinální svalovou atrofií (SMA), vyslechli krutý ortel: nejdražší lék světa nedostane!

Zatímco další dva stejně nemocní chlapci Maxík (2) a Adámek (2) už zolgensmu, nejdražší lék světa, dostali, Oliverkovi (22 měs.) ho lékaři nepodají! Rodiče Bohumil a Radka Kovalští si jejich rozhodnutí vyslechli ve středu. „Paní doktorka nám navrhla, jestli by nebylo lepší ukončit léčbu zcela. Právě ona nám ale za pražskou nemocnici v Motole slíbila, že léčbu zajistí. I synův stav odpovídal požadavkům výrobce léku na podání, zejména neuváděl jako zádrhel umělou plicní ventilaci, na kterou se nyní lékařka odvolává,“ svěřil Aha! tatínek chlapce. Doktorka Jana Haberlová ale tvrdí: „Rodiče věděli, že zařazení do přípravy pro genovou léčbu neznamená automaticky její podání. Oliver byl vyloučen z lékařského výkonu z důvodu vysokých rizik při podání.“ Nyní tak Kovalští opět bojují s časem, lék se totiž dá dětem podat pouze do dvou let věku. Zřejmě poslední nadějí tak je podání zolgensmy v Polsku. „Ještě to nevzdáme,“ dodala maminka.

Rve se o život
Oliver ve čtyřech měsících přemohl zápal plic, šest dní však byl v umělém spánku. Za sebou má čtyři zákroky pod narkózou, užívá lék Spinraza, který udržuje jeho stav. Dýchá pomocí v krku zavedené tracheostomie, tedy vnější ventilace  z průdušnice. Má také umělý vstup do žaludku pro podání výživy.

Co je SMA
Spinální svalová atrofie je skupina závažných geneticky podmíněných chorob postihujících periferní motorický nerv. Projevuje se svalovou slabostí a později i úbytkem svalové hmoty, a tedy i pohybu. Více bývají postiženy dolní končetiny, nemocní také mívají potíže polykáním, později i s dýcháním.

Tatínek Oliverka s SMA: Zamítly nám léčbu syna!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
champ1on
28. 6. 2020 • 23:55

Za to si lékaři zaslouží vysoké uznání. Přenášet genetické vady do budoucnosti není žádoucí. Jakmile by ten Oliverek dostal lék za 62 mil, tak by to bylo jako semafor, že by dostal zelenou k celoživotním výdajům, které by ovšem na svých bedrech musela nést společnost. Ještě jednou musím pochválit lékaře za neústupný ziodpovědný postoj.
Rodiče at se příště nesnaží prosazovat své zájmy nad zájmy společnosti. Nechť zplodí dvě zdravé děti a po nikom nic nechcou.

majojo
27. 6. 2020 • 01:28

Tohle rozhodnutí je velice nelidské a proti všem dobrým mravům. Pokud je byť jen nepatrná naděje, mělo by se to udělat. Už s ohledem na rodiče, kteří vyvinuli maximální úsilí, aby svému dítěti pomohli. A všem lidem, kteří se připojili. Stát udělal kulový. A teď si osobují právo říct, že ne? To měli udělat rovnou, ne měsíce šaškovat a pak vybrané peníze přidělit na něco jiného.

xsedmikraska
26. 6. 2020 • 14:04

Nerozumím rozhodnutí lék dítěti nepodat. O jakých rizicích se zde mluví? Pokud se lék dítěti nepodá, umře zadušením. Co je ještě větší riziko? Pokud se mu lék podá, má šanci žít dál. Proč se nejdříve pomoc přislíbí a poté se hledá důvod, aby nebyla poskytnuta? Takto rodiče ztratili drahocený čas hledat pomoc jinde. Takovému přístupu bych neporozuměla ani já i kdyby mi ho někdo 100 x opakoval.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.