Oliverek (1,5) je těžce nemocný: Na lék potřebuje 62 milionů korun. Pomůžete? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Oliverek (1,5) je těžce nemocný: Na lék potřebuje 62 milionů korun. Pomůžete?

Malý Oliverek má už jen měsíc na sehnání peněz na lék.
Malý Oliverek má už jen měsíc na sehnání peněz na lék. (Foto archiv rodiny)

Křišťálové srdce dostane dárce, který pošle nejvíce peněz na transparentní účet nemocného Oliverka (1,5) ze Sedlnice na Novojičínsku. Chlapec trpí závažným onemocněním, spinální svalovou atrofii (SMA), a na lék z USA potřebuje vybrat 62 milionů korun.

„Srdce věnuje modelářská firma z Prahy, je nádherné. Dostane jej v rámci projektu Přilož ruku k dílu, který podporují i známí čeští sportovci, náš nejštědřejší dárce,“ řekl Aha! Oliverkův otec Bohumil Kovalský. Rodiče potřebují vybrat 62 milionů korun na jednu dávku infuze Zolgensma z USA. Ta se musí podat do dvou let věku dítěte. Oliverovi sice budou dva roky až v polovině srpna, kvůli těžší formě SMA však lékaři potřebují na nutná vyšetření před podáním léku více času. „Volala nám neuroložka, že je třeba mít peníze už do 15. května,“ řekl tatínek Bohumil. Zatím je na účtu 40 450 559 milionů.

„Oslovili mě přátelé, zda bychom nemohli nějak pomoci. Tatínek Olivera svolil k tomu, že jsem mohl strávit s rodinou jeden den a na vlastní oči vidět, v jak těžké jsou situaci,“ popsal Michal Řezáč, majitel modelářské firmy, která srdce nechala vyrobit v dílně uměleckého skláře Jiřího Pačinky z Kunratic u Cvikova. „Neváhal jsem ani vteřinu, byla to pro mě výzva něco vytvořit a zároveň pomoci,“ popsal Pačinek.

Podvodník se vydával za tátu 

Novojičínští policisté prověřují oznámení, že se na sociálních sítích neznámý člověk pod jménem Lukáš N. vydává za otce Oliverka a požadoval peníze. Organizátoři sbírky vyzývají, aby lidé nikdy neposílali peníze na jiné číslo účtu, než je na hochových oficiálních stránkách. „Kriminalisté se případem intenzivně zabývají a přijmou jakékoliv podnětné informace i od veřejnosti,“ řekl policejní mluvčí René Černohorský.

Křišťálové srdce dostane dárce, který na transparentní účet pošle nejvíce peněz.

SMA a Zolgensma

Spinální svalová atrofie (SMA) je skupina závažných geneticky podmíněných chorob postihujících periferní motorický nerv tzv. motoneuron. Při postižení motoneuronu dochází druhotně k postižení svalu. Zolgensma je genová terapie ve formě jedné podané infuze. Přípravek udržuje při »životě« motoneurony, o které nemocní se SMA přicházejí. Ve vysoké ceně se odráží náročná výroba, výzkum a také malý počet pacientů. V Česku léčba není schválená, proto ji pojišťovny nehradí.

Jak pomoci

Informace o transparentním účtu i o osudu Oliverka získáte na webových stránkách www.nadejeprooliho.cz nebo na Facebooku Oliverkovy cesty s SMA.

Přečtěte si
DWEI
21. 4. 2020 • 06:40

Maxíkovi i Oliverkovi jsme poslali každému 20 tisíc.... Zolgensma je příšerně drahý lék a bohužel se musí zaplatit i daň státu, což je 5,5 milionu a další peníze spolknou testy, hospitalizace.... Možná se bude lék muset aplikovat v Maďarsku neboť u nás kvůli byrokracii a zdlouhavému schvalování žádosti na Ministerstvu zdravotnictví a Ministerstvu životního prostředí, se vše nepředstavitelně táhne a aplikace v Motole je ohrožena

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.