Dominik (18 měs.) onemocněl nebezpečnou laryngitidou: Bezvládně se dusil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dominik (18 měs.) onemocněl nebezpečnou laryngitidou: Bezvládně se dusil!

Dominik se už usmívá. Záchranáři mu věnovali maňáska Františka.
Dominik se už usmívá. Záchranáři mu věnovali maňáska Františka. (Foto ZZS Jihomoravského kraje, archiv rodiny Liznových)

Nejprve pokašlával, pak se Dominik (18 měs.) začal dusit. Předepsané léky nezabíraly, chlapec při snaze nadechnout se vydával jen hrozivý pískavý zvuk. Nemocí pobledlý obličej mu začal rudnout a postupně barva přecházela do stále tmavší, stal se bezvládným...

Noc plnou děsu prožili před několika dny manželé Hana (34) a Ota (37) Liznovi z Boskovic. Jejich syn onemocněl laryngitidou, virovým onemocněním, které způsobuje zánět sliznice hrtanu. Zápal byl ale tak silný, že mu dýchací cesty opuchly natolik, že se téměř uzavřely. 


Nezpanikařili


„Dominik pokašlával celý den, dostal čípek s kortikoidy, ale zklidnil se jen částečně,“ svěřila se maminka. Hodinu po půlnoci se chlapec začal dusit. Rodiče naštěstí nezpanikařili. „Zabalila jsem syna do deky a vynesla ho ven na čerstvý vzduch, tak, jak se doporučuje. Manžel mezitím volal záchranku,“ popsala hrůzné okamžiky. 

Velké děkuji


Záchranka dorazila do pěti minut, dostal infuzi a přišla úleva. „Byli úžasní, paní doktorka měla krásný přístup nejen k synovi, ale i k nám. Při převozu do nemocnice syn ještě dostal maňáska Františka a hned mu bylo líp. Posílám velké srdečné DĚKUJI za celou rodinu,“ vzkázala zdravotníkům maminka.


Dusily se obě děti


„O události chci informovat proto, aby o ní věděli všichni rodiče, kteří mají doma malé caparty. Něco podobného už jsme v minulosti zažili s osmiletou dcerou Malvínou, ale i tak je to nepříjemná situace. Dítě má vykulené oči, je bezvládné. I když teoreticky víte, co dělat, je to hodně stresové,“ vysvětluje Hana Liznová.


Co je laryngitida


Je to poměrně běžné dětské virové onemocnění. Virus způsobuje zánět sliznice hrtanu. Na štěkavý kašel zabírá studený až mrazivý vzduch, pomoci mohou obklady krku. Lékaři také doporučují posadit dítě do autosedačky, stáhnout všechna okénka a projet se. Po chvíli se prý malému pacientovi uleví. Pokud se stav zhoršuje, je možné podat kortikoidy v čípku nebo tabletách a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. 

Hana Liznová poděkovala záchranářům za perfektní zákrok . Táta Ota s malým Dominikem.

Přečtěte si
-bello-
18. 10. 2019 • 23:24

Záchranáři jsou frajeři!Skoro pořád je vídám po Praze v akci .Je to strašlivě stresující povolání.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.