Smrt muže (†57) při čištění jímky: Co se mohlo stát? Na tohle si dejte pozor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt muže (†57) při čištění jímky: Co se mohlo stát? Na tohle si dejte pozor!

Muž v žumpě zahynul.
Muž v žumpě zahynul. (Foto ara)

Neobjasněná zatím zůstává smrt muže (†57). Ten se v noci na sobotu na Frýdecko-Místecku rozhodl vyčistit žumpu. Až ráno ho příbuzní našli mrtvého. Co se přesně stalo, odhalí soudní pitva.

Muž se měl při čištění žumpy utopit. Byl v ní celou noc a našli ho až ráno. „Pacientovi jsme zajistili dýchací cesty a pokoušeli jsme se mu obnovit krevní oběh. Vše bylo marné a zasahující lékařka nakonec musela konstatovat smrt,“ popsal mluvčí záchranky Lukáš Humpl.



Podle starosty obce Libora Macháčka šel muž jímku zkontrolovat nebo ji vyčistit. „Byl to zdravý člověk. Je možné, že se nadýchal výparů a omdlel,“ řekl Macháček. Nad riskantností jeho činu kroutí místní hlavou. „Moc jsme se neznali, ale byl to fajn chlapík, vždy pozdravil,“ řekl soused, který má dům hned pod místem tragédie. „Tady se mezi sebou moc nestýkáme,“ potvrdila paní z vedlejšího domu.

Mluvčí hasičů Lukáš Popp: Čištění nechte odborníkům! Co na vás číhá v jímce?
Čištění jímky lidé často provádějí bez přítomnosti odborníka. Je důležité, aby ho neprováděli sami. Uvnitř totiž není dostatek kyslíku, a navíc tam vznikají nebezpečné plyny, které zabíjejí. „Nejrizikovější je prudce jedovatý sirovodík, který lze rozpoznat podle pachu podobnému zkaženému vejci. Bez Když se totiž člověku uvnitř udělá špatně, je zapotřebí, aby ho někdo okamžitě dostal na čerstvý vzduch. „Nejlepší je, když je přivázaný na provaze, aby záchrana byla co nejrychlejší,“ doplnil Popp. zápachu je ale oxid uhličitý. Člověk tedy nepozná, že ho vdechuje,“ vysvětlil Aha! mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp. Podle něj by lidé čištění měli nechat odborníkům, nebo by ho alespoň neměli provádět sami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.