Velká voda trápí Česko: Dvojice našla smrt v Osoblaze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velká voda trápí Česko: Dvojice našla smrt v Osoblaze

Hasiči staví z písku zábrany proti vodě.
Hasiči staví z písku zábrany proti vodě. (HZS Moravskoslezského kraje)

Vytrvalý déšť a velká voda nešetřily o víkendu lidské životy, majetek ani přírodu. Z rozbouřené řeky Osoblahy na Bruntálsku vytáhli hasiči utonulého muže. Po těle ženy, která měla být s ním, i včera pátrali.

Jak se nešťastná dvojice v sobotu odpoledne v řece v oblasti Arnultovic, Jindřichova a Janova na Bruntálsku ocitla a co tragédii předcházelo, policie stále zjišťuje. „Jednalo se o muže staršího šedesáti let, který v jedné z obcí v této oblasti pobýval,“ uvedla policistka Soňa Štětínská. Ženu, jejíž tělo lidé ve vodě viděli, policisté stále hledají. Jejich snahu komplikuje nepříznivé počasí. Kvůli silnému proudu by bylo pátrání v korytě nebezpečné, a tak policisté jen vizuálně kontrolovali břehy, jestli se tělo někde nezachytilo. Vzlétnout nemohl ani vrtulník. Není vyloučeno, že voda odnesla ženu až do Polska. „Informovali jsme polské kolegy a jsme s nimi stále v kontaktu,“ dodala Štětínská. Nejvíce zasaženými oblastmi zůstávají podle hasičů Ostrava, Nový Jičín a Frýdek- -Místek. V Lubině na Novojičínsku se vinou deště a podmáčené půdy sesunul kus svahu. „Popadané stromy poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. Čtyři obyvatelé dvou domů museli být evakuováni. Při sjíždění Morávky se včera na Frýdecko-Místecku převrhl raft s mužem (46) a dvěma dívkami (15, †8). Mladší v nemocnici zemřela.

Nezamhouřili oka
Vytrvalý déšť změnil na Horňácku během víkendu říčku Veličku a Jamný potok ve smrtící hrozbu. Obyvatelé Velké nad Veličkou a sousedního Javorníku v noci na neděli nezamhouřili oka. „Potok zaplavil silnici, s kmeny vyvrácených stromů si hrál jako s pírkem,“ svěřil se Pavel Petrucha (61). Velká voda jeho dům o fous minula, neděli i tak zasvětil úklidu. „Něco prosáklo do sklepa, kolem je bahno a nánosy dřeva,“ povzdechl si. Napjaté čekání, co místní říčka provede, zkoušelo i nervy obyvatel třítisícové Velké nad Veličkou. Hasiči naplnili 500 pytlů s pískem a rozvezli na nejohroženější místa. Velička kulminovala před sobotní půlnocí, poté začala klesat.

Pro vodu k cisterně
Povodeň také vyřadila na několik hodin úpravnu pitné vody v Bílém Potoce. Frýdlantská vodárenská její provoz částečně obnovila. „I když je voda kvalitní, je zbarvená do hněda. Na obnově druhého nátoku z Hájeného potoka, který má vodu čirou, se intenzivně pracuje,“ uvedl ředitel Frýdlantské vodárenské Petr Olyšar. V obcích tak stále zůstávají cisterny s pitnou vodou.

Po klidné noci opět stouply řeky
Záplavy kolem Frýdlantu na Liberecku, které spustil silný páteční déšť, stále děsí tamní obyvatele. Rozbouřené řeky zaplavily sklepy pole i zahrady, uzavřely silnice a strhly několik menších mostků. Zatímco po sobotní kulminaci řeky Řasnice a Smědá začaly postupně klesat, včera se kvůli silnému dešti opět šplhaly ke 3. stupni povodňové aktivity a lidé se chystali na nové nebezpečí. „Opět stoupáme a silně prší, míří na nás mrak z Polska. Proto si všichni opět odvezte auta z centra města a okolí vody,“ vyzýval včera ráno obyvatele starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.