Zlodějka seniorka »dojela« až do vazby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zlodějka seniorka »dojela« až do vazby

 (Profimedia.cz)

Stala se postrachem obchodníků, kteří mohli mít v době nouzového stavu otevřeno. Seniorka (70) obcházela prodejny v Českých Budějovicích a kradla. Včera ji soudce poslal do vyšetřovací vazby. Důchodkyni hrozí až osm let za mřížemi.

Možná se inspirovala prvním celovečerním snímkem režiséra Zdeňka Trošky Bota jménem Melichar, v němž seniorka obcházela s taškou na kolečkách školy a v šatnách kradla boty a bundy. Této sedmdesátnici mizely v pojízdném zavazadle, dříve přezdívaném »taška RVHP«, potraviny, kosmetika i předměty do domácnosti.

„Brala vše, co jí přišlo pod ruku, třeba plastový tác za pár desetikorun. Během několika dnů vzala věci za sedm tisíc korun. Bez placení procházela prostorem pokladen,“ popsal policista Milan Bajcura. Nešlo o nemocnou kleptomanku, ale protřelou straku, která byla za krádež v podmínce. Proto kriminalisté i přes pokročilý věk zlodějky požádali o její vzetí do vazby a soud jejich návrhu vyhověl. „Hrozilo, že v tom bude pokračovat. Ženě přitížilo i to, že kradla v době nouzového stavu. Pokud ji soud uzná vinnou, hrozí jí od dvou do osmi let vězení,“ dodal policista Jiří Matzner.

Přísnější tresty oddalují rozsudky
Osm let vězení místo dvou za krádež bonbonů či jiný méně závažný delikt. Tresty přitvrdil stav nouze. Přísnější sankce mají lidi odradit od páchání trestné činnosti. Přinášejí ale také komplikace. „Zpřísnění sankcí bohužel znamená i prodloužení trestního řízení. Některé činy, které by jinak »spadaly« do zkráceného řízení, tak musí být řešeny v řízení řádném,“ říká pražský advokát Jan Černý. Prakticky to znamená, že musí proběhnout kompletní policejní vyšetřování, výslechy svědků, vypracování obžaloby, a navíc, pokud si obžalovaný sám nezvolí obhájce, je mu na náklady státu přidělen soudem advokát ex offo. Další negativní dopad vidí Černý právě v tom, že trest nedopadne na pachatele hned, jako by tomu bylo ve zkráceném řízení. „Tím se vytrácí a zeslabuje jeho účinek,“ míní advokát.

Řádné řízení
Policie vyslechne obviněného a svědky, případně si vyžádá znalecké posudky, vypracuje návrh na obžalobu a spis předá státnímu zástupci. Ten celou věc vyhodnotí, a pokud dojde k závěru, že se jedná o trestný čin, předá kauzu soudu. Soud nařídí hlavní líčení a v něm rozhodne.

Zkrácené řízení
Pokud jsou splněny podmínky zkráceného řízení, policie případ prošetří a co nejdříve předá státnímu zástupci, který podá soudu návrh na potrestání. Soud může bez hlavního líčení rozhodnout trestním příkazem. Pachatel se trestu dočká v řádu dnů.

Víte, že...
...s ohledem na nouzový stav hrozí pachatelům některých trestných činů podle paragrafu 42 písmene J trestního zákoníku vyšší trestní sazba? S delším pobytem za mřížemi musejí počítat ti, co se dopustí např. krádeže, podvodu, zpronevěry, šíření poplašné zprávy či nakažlivé nemoci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.