Až počtvrté to se zkumavkou vyšlo: Dvojčata v 68 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Až počtvrté to se zkumavkou vyšlo: Dvojčata v 68 letech

Margaret s manželem Noahem a dvojčátky.
Margaret s manželem Noahem a dvojčátky. (Foto LUTH)

Margaret Adenugaová s manželem Noahem (77) toužila po dítěti. Dlouhá léta se jí však nedařilo přijít do jiného stavu. Poštěstilo se jí to až po čtvrtém umělém oplodnění. V osmašedesáti letech konečně porodila dvojčátka – chlapce a holčičku.

Nigerijští manželé si řekli své ano už v roce 1974, a jak řekl její manžel CNN, Margaret dlouhá léta nemohla přijít do jiného stavu. Rozhodli se proto pro umělé oplodnění. Stálo je to úspory, museli cestovat do dalších zemí – a to opakovaně. Asistovaná reprodukce totiž nepomohla hned. Na umělé oplodnění šla Margaret podruhé a potřetí; až čtvrtý se pokus vydařil. „Jsem snílek a byla jsem přesvědčena, že se zejména tento sen splní,“ řekla pro CNN.

A povedlo se, dokonce se ani děti nenarodily předčasně. Až v sedmatřicátém týdnu těhotenství ji převezli do fakultní nemocnice v Lagosu, kde lékaři provedli císařský řez. „Vzhledem k tomu, že to byla starší žena a prvorodička, to bylo vysoce rizikové těhotenství, a hlavně proto, že měla mít dvojčata, ale byli jsme schopni dovést její těhotenství do termínu,“ řekl CNN lékař Adejemu Okunowo. Manželé, kteří doufali v potomky dlouhá léta, se tak mohou radovat rovnou ze dvou přírůstků do rodiny.

Víte, že...
...nejstarší matkou, rovněž po umělém oplodnění, je patrně Indka Erramatti Mangajammaová: loni porodila dvojčata v 74 letech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.