Expert vylepšil snímky z Apolla 13: Nuda na palubě, nebo boj o život? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Expert vylepšil snímky z Apolla 13: Nuda na palubě, nebo boj o život?

Fred Haise si dává dvacet
Fred Haise si dává dvacet (Foto NASA/Andy Saunders/Stephen Slater)

Trojice astronautů v Apollu 13 měla po výbuchu kyslíkových nádrží jiné starosti než pořizovat záznamy z dramatického letu. Něco málo přesto nafilmovali. Po padesáti letech byly snímky znovu zpracovány.

Jim Lovell (92), Jack Swigert (†51) a Fred Haise (86) měli na palubě ruční kameru s 16mm filmem, aby dokumentovali svůj let na Měsíc. Ten se dva dny po startu změnil v záchrannou operaci, které se dnes přezdívá nejúspěšnější selhání ve vesmíru. Necelých 56 hodin po startu, blíž k Měsíci než Zemi, však vybuchla kyslíková nádrž. „OK, Houstone, měli jsme tu problém,“ zazněla 13. dubna 1970 (amerického času) zpráva řídicímu středisku, která brzy zlidověla. Posádka jako záchranný člun využila lunární modul Aquarius. Ten měl sloužit jen dvěma z nich na dvoudenní přistání na Měsíci a návrat k velitelskému modulu Odyssey, místo toho v něm všichni tři strávili dvojnásobnou dobu. Kvůli nedostatku energie také nemohli let přerušit a vrátit se hned k Zemi, museli Měsíc obletět. Až na přistání se zase vrátili do Odyssey, ve které 17. dubna šplouchli do Pacifiku.

Vylepšené snímky
Záběry, které astronauti natočili, si vzal do parády britský expert na upravování fotografií Andy Saunders. „Zarazilo mě, jak klidně se na filmu posádka jeví vzhledem k situaci, podmínkám a kritickým úkolům, jež je čekaly,“ popsal Saunders pro BBC. A tak vidíme astronauty jíst, poslouchat hudbu i spát. „Jak ale víme, ve skutečnosti pochybovali, že se vůbec dostanou domů živí,“ dodává Saunders.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.