Sochař David Černý: Propíchl porsche jako brouka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sochař David Černý: Propíchl porsche jako brouka!

David Černý
David Černý (e15 Michal Nosek)

Fádně šedivé město umí vyzdobit jako galerii, je to pěkné pokoukání. Ve spěchu metropole se zastavíte, obdivujete, přemýšlíte. Sochař a designér David Černý (52) plní veřejný prostor nevídanými skulpturami a instalacemi. Naposledy napíchl auto na obrovský špendlík.

Nechává ho zmítat a kroutit se jako tučného brouka v entomologické sbírce u pražské magistrály. Zatím je to zvětšené Porsche 911, ale možná se z téhle duhově blyštivé larvy vylíhne za chvíli motýl. Estetika dystopické agonie, nebo kouzlo zrození? Podle nálady… Auto se ve výšce pohybuje, na slunci se blýská jako metalicky zbarvené krovky zlatohlávka. David Černý ho nazval Brouk, ale nejde o populární model volkswagenu. Každý rozpozná kultovní porsche. „Udělal jsem více prací s auty, některá jsou napíchnutá na věšáku, tohle je brouk zrovna píchlej ve sbírce. Může nabízet ambivalentní pohled na automobily a automobilismus,“ zmínil kontroverzní umělec.

Porsche pozná každá žena

Tohle broučí auto vytvořil pro areál BB Centra na Brumlovce. Deset tun kovu s laminátovým povrchem s proměnlivou opalizující barvou. „Mám rád automobily, jako každý správný mladý muž v pokročilém věku. Porsche je jediné auto, které žena pozná. Je to podařený, pěkný design a baví mě na něm, že je to zábavně spojené s naší zemí,“ připomněl sochař, že Ferdinand Porsche se narodil ve Vratislavicích v Liberci. Pohyblivá plastika je téměř 17 metrů vysoká a osm metrů dlouhá; auto je větší než jeho skutečný předobraz. Socha se skládá z 11 pohyblivých segmentů pohybujících se pomocí hydrauliky, prohýbá se, natahuje a smršťuje. A podle Černého souvislost VW Beetle, tedy populárního brouka, a Porsche 911 existuje. Za oběma ikonami stojí Porsche a jeho designéři. Včetně inspirace vývojářem Tatry Hansem Ledwinkou!

Celý článek najdete v tištěné verzi Nedělního Aha! 12.4.2020

Přečtěte si
zadnice
13. 4. 2020 • 16:30

To je také "umělec"???

-bello-
13. 4. 2020 • 12:26

Od kdy má Černý monopol na výzdobu Prahy?­!!!!!!­!!!!!!­!!!

Aulického TV věž (v jednoduchosti krásnou ) zmrvili radní Prahy 3, když tam prskli Černého "babies" , s kterými ho vyhodili radní z Prahy 7 .Jedna počítačová hlava stačí, ale už jsou tady další.A nedávají mi ani smysl Čůrající chlapíci " zrovna u Kafky.A to co má stát na Invalidovně a na Sluneč. nám. je děs běs !
Růžový tank bych toho magora nechala zaplatit. Myslet si může co chce, ale ničit historii ne a za "Srdce" nad Hradem bych zfackovala jak Havla, tak Černého tak připostra... Magistrát ..
Vyžilý Černý bude " tvořit " a kulturní komise (v jakém složení ?! ) souhlasit s každou kravinou, pro kterou mu poskytnou veřejnou plochu nás všech!! Ještě aby mu odsouhlasili toho ejakulujícícho anděla, co měl sedět na střeše Národního divadla v obrovité velikosti,a který měl ejakulovat v podobě vypouštěné páry z penisu dolů na lidi.
A to se skutečně na Praze 1 projednávalo v r. 2003-2004 před vstupem do EU.A když jsem viděla , jak vypadá tendenčně trendu a prvoplánově jakoby zanedbaně Meet Factory, omdlela jsem .Výtvarně laciný šunt!Ale holt idea Černého
Uvítala bych daší sochy od Nepraše, Róna atd.

libormer
13. 4. 2020 • 06:18

hlava Kafka super, dětičky na věži nic moc, urážení Evropanů hnus, autobus sezónní hit a propíchlé auto katastrofa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.