Profesor Hrbolek by byl nadšen: Na Pálavě se objevil vzácný hrdobec - hovnivál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Profesor Hrbolek by byl nadšen: Na Pálavě se objevil vzácný hrdobec - hovnivál!

Brouk válí svou kuličku.
Brouk válí svou kuličku. (Foto Zuzka Ševčíková, Jan Miklín, ziva.avcr.cz, ara)

Kdyby byl býval ještě žil Jiří Sovák (†79) a zajel si na Pálavu, nikdy by se coby Jiří Kroupa nemohl zesměšnit před celou třídou večerní průmyslovky, když ve filmu Marečku, podejte mi pero! označil hrdobce za brouka hovnivála.

Skutečný hovnivál se totiž nyní objevil po 40 letech na Pálavě. Vzácného lejnožrouta Onthophagus illyricus můžete spatřit v oborách Bulhary a Klentnice.

Jedovaté odčervovače

Hovnivál býval kriticky ohrožený útlumem pastvy dobytka, v současnosti paradoxně jeho odčervováním! Živí se totiž exkrementy býložravců a odčervovací prostředky jsou pro koprofágní brouky, lidově hovnivály, jedovaté. „Vzácný brouk se nyní vyskytuje u přírodní památky Na cvičišti u Mikulova a také na místech, kde se pase dobytek,“ přiblížil zoolog Pavel Dedek.

Legenda z komedie

Slovo hovnivál se stalo široce známým díky legendární české komedii Ladislava Smoljaka (†78) a Zdeňka Svěráka (84) Marečku, podejte mi pero!. V něm kolegové hlavního hrdiny Jiřího Kroupy, jehož ztvárnil Jiří Sovák, dojdou v diskuzi o básni k mylnému názoru, že hrdobec je právě brouk hovnivál. A herec František Kovářík (†98) v roli stařičkého profesora Hrbolka na toto téma rozehraje jednu z nejkultovnějších scén oblíbené komedie.

Víte že...

...podle odborníků je pro přežití hovniválů zásadní, aby pasoucí se dobytek nebyl odčervován? + BOX Slavná scéna se stala hitem Jiří Kroupa st. v jedné z vrcholných scén filmu tvrdí profesoru Hrbolkovi, že hrdobec je hovnivál. Ten nesouhlasí: „Tak předně, neříkáme hrdobec, ale hrdobce. A potom, ten váš výklad tohoto slova jest, jest velice svérázný.“ Vtom se hlásí Josef Kemr (†72) alias Plha a ptá se: „Prosím, mám dotaz. Já jsem tady v té básni narazil na takové slovo, kterému nerozumím?“ Hrbolek: „Které slovo?“ Plha: „To slovo, hrdobec. To jsem ještě nikdy neslyšel.“ Hrbolek: „Ale o tom zde už dobrou čtvrt hodinu hovoříme, Mlho!“

Takhle filmoví soudruzi studovali

Kroupův kolega Hora v podání Vladimíra Hrabánka (†70): „Hrdobec? Hrdobec to je takovej brouk. To je takovej chrobák, kterej si před sebou válí tu... kuličku... z toho... z trusu.“ Kroupa: „Jo, ty myslíš hovnivára?“ Hora: „No, hovnivála, jenomže v přírodopise se nazývá hrdobec!“

Co je to vlastně hrdobce?

Hrdobec je prostřednictvím filmu Marečku, podejte mi pero! zpopularizovaný chybný tvar slova hrdobce. Jan Neruda jej použil v básni Jak lvové bijem o mříže v roce 1878. Tam značí hrdého člověka, hrdopýška.

Citace Nerudovy básně

Jak lvové bijem o mříže Nám zdá se, z hvězd že vane hlas: „Nuž pojďte, páni, blíže, jen trochu blíže, hrdobci, jimž hrouda nohy víže!“

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.