Odborníci k letecké havárii výtvarníka Davida Černého: Neumí létat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Odborníci k letecké havárii výtvarníka Davida Černého: Neumí létat!

Fotografie
Fotografie (internal)

Bylo to jako z filmu! Kontroverznímu výtvarníkovi Davidu Černému (44) loni v srpnu vypověděl poslušnost jeho větroň DG 400 a začal padat k zemi. Ve výšce 400 metrů proto Černý ze stroje duchapřítomně vyskočil padákem a zachránil si život!

Jenže… Aha! dostalo do rukou závěrečnou zprávu od Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod a podle ní si za nehodu hrdina s padákem mohl sám.

Nezvládl totiž vůbec řízení. A zazmatkoval, když kvůli malé rychlosti začal kluzák padat. V průběhu pádu se pilot snažil několikrát »dotáhnout« řídicí páku v rozporu s letovou příručkou, která uvádí jako činnost při pádu na malé rychlosti mírně tuto páku »potlačit«, píše se ve zprávě.

Černý navíc nebyl schopen doložit, že na kluzácích nalétal 80 hodin, jak po nehodě tvrdil. Závěr předsedy komise ve zkratce? Kdyby uměl létat, nikdy by se mu nic takového nestalo!

Černý se již po nehodě styděl o tom, co se stalo, promluvit. „Nevím, co máte na mysli,“ odsekl novinářům, když se ho pokoušeli kontaktovat.

Přečtěte si
aznom
13. 2. 2012 • 14:38

Nemají žádné zkušenosti jenom ta pákáž z AHA,vydávající se za novináře,mlátí držkama!

quonex
13. 2. 2012 • 05:47

No já nevím jaké máte zkušenosti s létáním, ale jak nastanou problémy, tak moc času na nějaké hloubání není. Mě se rovněž podařilo přežít pád s létajícím strojem, kde důvodem pádu byla moje chyba. Hlavně že přežil. Jiná otázka je, zda po takové zkušenosti sebere morál asedne do toho zase...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.