Kupujete dům, či byt? Chytáky v nabídkách na bydlení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Kupujete dům, či byt? Chytáky v nabídkách na bydlení

Bydlení ve vlastním začíná být pro mnohé Čechy raritou.
Bydlení ve vlastním začíná být pro mnohé Čechy raritou. (Foto scom)

Vlastní dům nebo alespoň byt. Takové přání má podle průzkumů až devět z deseti Čechů. Ve hře jsou ale obrovské peníze, a tak se realitní trh hemží podvodníky a »vykuky«, kteří z vás chtějí stáhnout kůži. Jak koupit co nejvýhodněji a nenaletět, to vám v prvním dílu nového seriálu Aha! poradí odborníci.

Malá nabídka, velká poptávka. Taková je nyní situace na trhu s nemovitostmi. A právě proto mnozí bezhlavě skočí po zdánlivě výhodné koupi. „Lidé snadno podléhají dojmu, že se musí rozhodnout okamžitě. Často nepřizvou k obchodu zkušené makléře ani odborníky na technický stav budovy, nakupují nemovitosti, které si jen letmo prohlédnou, a podepisují smlouvy stažené z internetu bez konkrétních informací o dané nemovitosti,“ varuje Jan Martina z M&M Reality.

Drahé skryté vady
Řada klientů se prý na realitku obrací právě až po jedné špatné zkušenosti. Často to má souvislost s takzvaně skrytými vadami nemovitosti, které ale mohly být odborníkem odhaleny včas. „Ceny služeb technických inspektorů se přitom pohybují v rozmezí od 3 do 15 tisíc korun, což představuje zlomek toho, co případná náprava vážných skrytých závad,“ říká Martina. Šéf Bezrealitky. cz Hendrik Meyer také proto striktně radí nic nepodepisovat bez kontroly právníka. „ Klasicky si lidé nabíhají třeba akceptací formule: Kupující je plně seznámen s faktickým stavem nemovitosti, včetně všech případných vad, stav nemovitosti si sám detailně zkontroloval a nemovitost nabývá ve stavu, v jakém se nachází k podpisu smlouvy,“ varuje Meyer.

Stahování a sousedi
Další zásadní chybou podle Martiny bývá právě stahování smluv z internetu, která není »ušita« přímo na konkrétní nemovitost. A jsou i další okolnosti, které mohou zkazit radost z nově nabytého domova, a o kterých se člověk před celoživotním rozhodnutím může snadno informovat. „Lidé už se naučili zajímat se při nákupu nemovitosti o okolí a sousedy. Z našich statistik vyplývá, že polovina klientů, kteří odmítnou jinak vyhovující byt, tak učiní právě z důvodu sousedství s prokazatelně hlučnými a problémovými sousedy,“ vysvětluje Martina.

Opravdu potřebujete sklep?
Dvakrát měř a jednou řež, to platí i při kupování nemovitosti. Realitní makléřka Kateřina Holoubková z RE/MAX Atrium nabízí několik rad, jak díky tomu ušetřit.

➤ Důkladně si promyslete lokalitu, ve které nemovitost koupíte. V centru města budou vždy nemovitosti dražší než ty na okraji obce.
➤ Dopravní obslužnost je stejně důležitá jako sociální vybavenost. I když nemáte ještě rodinu, je dobré uvažovat o tom, kam jednou budou děti chodit do školky, zda je v okolí obchod apod. Promyslete také, zda opravdu potřebujete a v budoucnu balkon či terasu, zda byt v přízemí je tabu. Počítejte totiž že čím vyšší patro nemovitosti, tím více za byt zaplatíte.
➤ Byt s terasou, balkonem, garáží či sklepem je atraktivnější, na druhou stranu počítejte, že tyto bonusy zvyšují také pořizovací cenu.
➤ Mnoho zájemců o koupi se rozhoduje podle m². Je ale osmdesátimetrový byt, kde 20 m² zaujímají chodby, předsíň a koupelna, opravdu prakticky využitelnější než byt o 65 m² se stejným počtem místností? Proč tedy zbytečně zbytečně platit 15 m² navíc?
➤ Nerozhodujte se podle aktuálního stavu nemovitosti. Byt před rekonstrukcí může být cenově mnohem zajímavější a přitom rekonstrukce nemusí nutně stát stejně jako rozdíl v ceně po rekonstrukci. Navíc si nemovitost upravíte tak, jak budete chtít vy sami.

Další praktické rady odborníků si můžete přečíst v tištěném vydání pondělního Aha! na str. 2 - 3.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.