Nové částky: Peníze, na které vám stát nesmí sáhnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Nové částky: Peníze, na které vám stát nesmí sáhnout!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Lidem, kteří spadli do exekuce nebo insolvence, zůstane víc peněz z výplaty. Vláda schválila nařízení, ve kterém minimální nezabavitelnou částku zvýšila o 826 korun na 7434 Kč měsíčně a zvedla i limit pro vyživovanou osobu. Vše je navázáno na životní minimum, které se také od dubna zvyšuje.

Pomoc hlavně dlužníkům s nízkými příjmy, kteří musí živit děti či manželku. Takový byl záměr nových výpočtů, které se mají uplatňovat od července. V současné době zůstává dlužníkovi 6608 korun plus za každou vyživovanou osobu dalších 1652 korun. Nově to má být 7434 korun a 2478 Kč.

Práce na černo?

Pro výpočet, kolik dlužníkovi musí zbýt, se ještě přidává pohyblivá složka, která tvoří jednu (na nepřednostní pohledávky) nebo dvě třetiny (nepřednostní plus přednostní pohledávky) zbylého příjmu. Zadlužený člověk, který nemá vyživovací povinnost, tak může nyní dosáhnout maximálně na částku 26 432 korun a zbytek se sráží na umoření dluhu. Ke zvýšení vláda přistoupila také proto, že některým zadluženým se při vysokých srážkách nevyplatí pracovat. Pak se v rámci šedé ekonomiky nechá raději zaměstnat načerno.

Nekonečná splátka?

Změna se ale pranic nelíbí České asociaci věřitelů. Podle ní dojde k výraznému prodloužení doby splácení dluhu. „Na rozdíl od zákonodárců se nedomnívám, že by tato změna dokázala ve větší míře motivovat občany, kteří se dnes vyhýbají splácení a pracují načerno, k návratu do legálního systému,“ uvedl pro Aha! prezident asociace Pavel Staněk. Podle něj by místo skokového navýšení věřitelé spíš uvítali změnu výpočtu nezabavitelné částky, která by měla narůstat úměrně dlužníkovu příjmu. Podle Staňka by tak dlužník byl motivován k tomu, aby zvyšoval své příjmy.

Víte, že...

...poslední údaje Exekutorské komory uvádějí, že předloni bylo v exekuci 821 tisíc lidí? Dalších víc než 100 tisíc lidí je v osobním bankrotu.

Ekonom Lukáš Kovanda pro Aha!: Pandemie exekucí je jen dojem!

S krokem vlády nesouhlasí ani hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Ten Aha! řekl, že tento krok nebyl nutný, protože situace není tak kritická. „V Česku velice dobře funguje vztah dlužníka a věřitele. Když se podíváme na to, jak Češi platí své účty za energie a za nájem, tak patříme k nejlepším z EU,“ řekl ekonom. Podle něj ale lidé přestávají být motivovaní se nezadlužovat, protože postih začíná být menší a menší. „Podařilo se tady vytvořit dojem, že je tu pandemie exekucí a pod tímto tlakem zájmových skupin pak politici jednají ve prospěch dlužníků. Stále více se vyplácí v Česku zadlužovat, protože postih začíná být menší a menší,“ míní Kovanda.

Víc i na nejnutnější potřeby

Životní minimum, tedy to nejnutnější, co člověk potřebuje k životu, bude od 1. dubna z rozhodnutí vlády vyšší o 13,2 procenta, tedy 3860 korun měsíčně. Existenční minimum, tedy to, co člověku umožňuje přežít, vzroste na 2490 korun měsíčně. Ministerstvo práce a sociálních věcí tím prý reaguje na růst cen. (přelepka) Jak se změní životní minimum.

Tabulky najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.