Luboš z Rovné vyrábí originální umyvadla: Když v práci pomáhá červotoč... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Luboš z Rovné vyrábí originální umyvadla: Když v práci pomáhá červotoč...

Tak vypadá hotové umyvadlo připravené na export.
Tak vypadá hotové umyvadlo připravené na export. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Výrobu koupelnových umyvadel povýšil na sochařské umění. Luboš Morava (59) z obce Rovná na Pelhřimovsku vyrábí umyvadla z nejrůznějších druhů dřeva. Žádný z jeho výrobků není stejný.

Základní desky pro výrobu umyvadel lepí z nejrůznějších druhů dřeva. Hruškou počínaje přes americký ořech, jasan, olši či jabloň. „Na začátku jsem zkoušel umyvadla vyrábět například z fošen, které byly prolezlé skrz na skrz červotočem. Každý otvor se musel zalít speciální pryskyřicí. Vytvářelo to ve finále zajímavou kresbu,“ vysvětluje Morava. „Už nikdy bych se třeba nepustil do umyvadla z dubu nebo buku, na tom necháte ruce, jak je to dřevo tvrdé,“ poukazuje na zkušenosti z prvních zakázek.

I tři měsíce práce...
Do vysokého lesku nalakované a jemným filcem přeleštěné umyvadlo opouští dílnu po dvou až třech měsících mravenčí práce. Tomu také odpovídá cena. „Za 10 tisíc by to nešlo dělat. Je to pracné, nedá se přitom používat žádná velká technika,“ zdůrazňuje Morava. Podle velikosti se cena pohybuje od 30 do 50 tisíc korun.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.