V Holešově studenti vystavují dokonalé řemeslo: Ze dřeva vyrobili i jízdní kolo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

V Holešově studenti vystavují dokonalé řemeslo: Ze dřeva vyrobili i jízdní kolo

V Holešově studenti vystavují dokonalé řemeslo. Jejich práce jsou k vidění v prosklených arkádách holešovického zámku.
V Holešově studenti vystavují dokonalé řemeslo. Jejich práce jsou k vidění v prosklených arkádách holešovického zámku. (Foto Střední škola nábytkářská a obchodní)

Krásné stoly a lavice, ale i třeba glóbus nebo jízdní kolo. To vyrobili studentů Střední školy nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem. Jejich práce jsou k vidění v prosklených arkádách holešovického zámku.

Po betlémech, které měly velký ohlas, si nyní při zdravotní procházce mohou zájemci prohlédnout pozoruhodné práce studentů Střední školy nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem. „K vidění jsou desítky děl, která mladí zhotovili u příležitosti praktických zkoušek a výukových programů. Nechybí ani díla, která získala mimořádná ocenění,“ uvedl zástupce ředitelky školy Jaroslav Pijáček (63). Otevřeno je denně od 10 do 19 hodin a vstup je zdarma.

Funkční kolo

Tohle jízdní kolo ve skutečné velikosti vyrobil v roce 2017 coby maturitní práci Jiří Kašík. Inspirací mu byla jeho záliba. „Zhotovil jsem ho z jasanového dřeva. Dá se s ním jezdit i po městě. Cílem mé práce bylo ukázat, že dřevo se nemusí používat jen na výrobu nábytku,“ uvedl autor. Za dílo dostal zvláštní ocenění na mezinárodní výstavě MOBITEX v Brně.

Oceněný glóbus

Glóbus z roku 2020. Autorem je student 4. ročníku oboru uměleckořemeslné zpracování dřeva Václav Dolák. Jde o kombinaci lipového dřeva, kovu a skla. Snahou byl netradiční výrobek, který se v interiéru stane významným solitérem. Získal ocenění Národního centra nábytkového designu.

Pocta skupině Queen

Muzikantský pokoj vytvořili čtyři maturanti. Je věnovaný skupině Queen. Součástí je lavice v podobě piana od Martina Daňka. Boky zdobí zpěvák Freddie Mercury. K vidění je i konfereční stolek Václava Bednáře s intarzovanými členy skupiny, dále skříň a židle.

Kabinet pro velmistra

Repliky historického nábytku z 19. století z javorového dřeva – kabinet arcivévody Evžena, posledního habsburského velmistra Řádu německých rytířů podle muzea v Bruntálu. Zasloužil se o radikální obnovu hradu Bouzov.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.