Libosad v Kroměříži: Září tu květy kamélií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Libosad v Kroměříži: Září tu květy kamélií

O výstavu byl velký zájem již včera při otevření.
O výstavu byl velký zájem již včera při otevření. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jmenuje se také Libosad, a to přesně sedí! Zvlášť teď, kdy Květnou zahradu v Kroměříži, jež je na seznamu UNESCO, rozzářily květy kamélií. Zahradníci navíc naaranžovali rostliny tak, jako tomu bylo před sto lety!

Protože první ucelený seznam rostlin této zimní zahrady pochází z roku 1920 a podařilo se nám sehnat pohlednice z té doby, rozhodli jsme se návštěvníky zavést o sto let zpět. Aby viděli, jak to tady tehdy vypadalo,“ uvedla Lenka Křesadlová (43) z Metodického  centra zahradní kultury v Kroměříži. Kromě různých exotických rostlin uvidí návštěvníci 40 vzrostlých kamélií, kterým je více než sto let a patří k nejstarším u nás.

Obdivovat mohou samozřejmě desítky mladších různých barev. „Podívaná je letos mimořádně i na citrusy. Ty, co kvetou, skleníky krásně rozvoněly, další jsou obsypány plody. Mandarinkami, citrony a pomeranči. Využili jsme je k aranžování. Máme radost, že se jim daří,“ dodala Křesadlová.

Symbolika barev
V Japonsku jsou květy kamélií tradičním darem jak pro ženy, tak pro muže. Používají se ke zprostředkování toho, co nemůže být vysloveno. Červený květ znamená lásku, žlutý touhu, bílý čekání.

Zachráněná klec
Na dobové pohlednici byla v Palmovém skleníku klec z 60. let 19. století. Před lety ji některý ze zaměstnanců měl za zničenou a mířila do šrotu. „Jiný pracovník ji uchránil tím, že si ji vzal domů na zahradu. A tak po letech byl tento poklad za 100 tisíc renovován a stojí ve skleníku stejně jako tenkrát. Švitoří v něm 10 papoušků vlnkovaných. Pocházejí z Austrálie, stejně jako řada zdejších rostlin,“ přiblížila Křesadlová.

Kam, kdy, za kolik
Skleníky Květné zahrady Kroměříž
Denně od 9 – 16 h. do 15. března
Vstupné 110 Kč, snížené 80, rodinné 290 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.