Rostislav Kotala (64) zabil manželku (†53) a tchyni (†82): Žádné milosrdenství, ale vražda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rostislav Kotala (64) zabil manželku (†53) a tchyni (†82): Žádné milosrdenství, ale vražda!

Rostislav Kotala svůj čin u soudu detailně popsal.
Rostislav Kotala svůj čin u soudu detailně popsal. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Čtyři roky vzorně pečoval o svoji manželku (†53) a tchyni (†82). Když před dvěma lety sám onemocněl, Rostislava Kotala (64) obě těžce nemocné ženy zavraždil. Soud mu včera zpřísnil trest na 15 let do vězení.

Kotala žil se svou ženou a tchyní v domku v Ostravě – Svinově. V roce 2014 manželku postihla mozková mrtvice a nemohla se hýbat. Krátce poté vážně ochořela i její matka a Kotala už prý situaci nezvládal.

Promiň, Naděnko

V dubnu 2018 Kotala nejprve vstoupil do ložnice tchýně. Řekl jí, co chce udělat, rozloučil se s ní a když mu dala očima souhlas, udusil ji igelitovým sáčkem přetaženým přes hlavu. Pak ho čekala chvíle nejhorší. V přízemí zabil i milovanou manželku. „Manželce jsem řekl: Promiň, Naděnko, je to pro nás pro všechny vysvobození,“ vypověděl pak u soudu.

Zabít se nestihl

Kotala hodlal zabít i sebe. Nejprve ale zavolal příbuzným, aby jim vysvětlil, co a proč udělal. Pak si uvařil kávu a zakouřil si. Než si pak stačil sáhnout na život, zabránili mu v tom přivolaní policisté.

Soudní tahanice

Státní zástupce odpočátku věc žaloval jako dvojnásobnou vraždu. Krajský soud mu hned na začátku vyhověl a vyměřil Kotalovi patnáctiletý trest. Proti tomu se odvolal nejen Kotala, ale i jeho synové. Olomoucký vrchní soud jim loni vyhověl. Případ překvalifikoval na zabití a muži vyměřil desetiletý trest. Nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman pak podal proti tomuto rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten mu vyhověl a případ vrátil k vrchnímu soudu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.