Trafika pro exministra ČSSD Jiřího Havlíčka? Babiš je proti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Trafika pro exministra ČSSD Jiřího Havlíčka? Babiš je proti!

Andrej Babiš
Andrej Babiš  (Foto Blesk - Karel Kopáč)

Tzv. trafiku by mohl dostat bývalý sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (43). Podle České televize se o něm totiž uvažuje jako o novém šéfovi Úřadu práce. Proti je ale premiér Andrej Babiš (65, ANO,na snímku), který kroutí hlavou.

Jméno nového ředitele má ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD) oznámit v tomto týdnu. „Já chci, aby to byl odborník, schopný manažer a člověk, který rozumí českému hospodářství,“ řekla šéfka rezortu práce a sociálních věcí v České televizi. taková kritéria splňuje právě Jiří Havlíček, který se na pozici generálního ředitele Úřadu práce přihlásil. Zda bude její stranický kolega z ČSSD a exministr ve výběrovém řízení vybrán, ale nechtěla Maláčová říci. „Generálního ředitele úřadu práce vybírám já, a já jsem tak ještě neučinila,“ uvedla. Jméno chce oznámit v tomto týdnu. Pokud by byl ale Havlíček vybrán, tak s tím by nesouhlasil premiér Babiš. „To bych považoval za špatný vtip. Já chápu, že hlavně sociální demokracie hledá trafiky pro své lidi, ale neměla by to přehánět,“ uvedl ministerský předseda. Nad jménem se pozastavuje i opozice. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky (38) by měl mít nový ředitel hlavně zkušenost s fungováním úřadů práce. Místo se v čele úřadu uvolnilo koncem loňského roku, kdy z rodinných důvodů rezignovala Kateřina Sadílková.

A kdo je Jiří Havlíček?
Politik ČSSD a bývalý náměstek průmyslu a obchodu v letech 2014 až 2017. Po odvolání ministra Jana Mládka (59, ČSSD) z vlády si jej jako nového šéfa rezortu vybral tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (48, ČSSD). Ve funkci byl necelých osm měsíců. Proslavil se kauzou lithium, kdy podepsal se společností European Metal Holdings Ltd. memorandum o spolupráci v oblasti těžby a zpracování lithia v Česku. Toto memorandum pak vypověděl jeho nástupce v úřadu Tomáš Hüner (60, za ANO).

Babiš se Zemanem nad řízkem dohodli evakuaci Čechů z Číny:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.