90 milionů let staré zkameněliny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

90 milionů let staré zkameněliny

Zkameněliny zobrazují několik otisků schránek mořských mlžů i chodbičky po vrtání červů v písku původního mořského dna.
Zkameněliny zobrazují několik otisků schránek mořských mlžů i chodbičky po vrtání červů v písku původního mořského dna. (Foto Jiří Preclík, Muzeum města Ústí nad Labem)

Neuvěřitelných 90 milionů let starý nález překvapil německého turistu, který si vyrazil do Tiských stěn na Ústecku. Okamžitě o něm informoval správce z Národního parku České Švýcarsko.

„Vývrat břízy odkryl pískovcovou vrstvu s fosiliemi z druhohor, z geologického období křídy. Stáří lze odhadnout na zhruba 90 milionů let,“ uvedl geolog parku Jakub Šafránek. Z otisků lze vyčíst především fakt, že v místech Tiských skal bývávalo moře. „Středně zrnitý až hrubozrnný pískovec tzv. bělohorského souvrství obsahoval několik otisků schránek mořských mlžů i chodbičky po vrtání červů v písku původního mořského dna,“ popsala nález geoložka z ústeckého muzea Zuzana Vařilová. Ta spolu s kolegy zkameněliny nafotila a část se jim podařilo oddělit od skalního masivu. „Pestrost zkamenělého světa Labských pískovců si veřejnost bude moci prohlédnout již koncem letošního února v Muzeu města Ústí nad Labem, které připravuje k tomuto tématu výstavu,“ doplnil ředitel muzea Václav Houfek.

Zničí je vzduch
Stačilo málo a nikdo by o zkamenělinách nevěděl. „Zdokumentování a přenesení nálezu do muzejní sbírky bylo možné především díky správnému postupu návštěvníka, který nám nález ohlásil. Pokud by fosilie zůstaly delší dobu odkryté, poměrně rychle by zvětraly a zanikly,“ vysvětlil geolog Šafránek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.